Rady
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

SOBOTA 6.4. OTEVŘENO 9 - 12 H

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Rady » ANIMO poradna

20 letý velmi zanedbaný valach - Dominika Dol.

24.08.2011, 19:29, ANIMO

Dobrý den,

 

chtěla bych vás požádat o radu s krmením 20letého valacha holštýnského plemene.

Koně jsme pořídili před měsícem a půl ve špatném výživovém stavu a se zanedbanými kopyty a zuby. Kopyta jsou popraskaná – pouze rohovina – ne „do živého“a suchá – žádná hniloba ani plíseň, praskání již nepokračuje – mazáno.
 

V současné době máme namícháno musli z vašich surovin (směs poměrově z: vojtěškové pelety 50 kg, granule Energys Standart 25kg, sušená mrkev 3kg, extrudovaný len 10 kg, kukuřičné lupínky 15 kg, slunečnice 5 kg, karob 3 kg), dále jsme zakoupili řepné pelety, které bohužel odmítá žrát (vmíchávám alespoň část nabobtnaných pilin k musli – max 15% objemu – jinak peletky nechává v kýblu), dostává Alavis na klouby v preventivní dávce a denní dávku Fitmin Macro CA (směs minerálů a vyvazovač volných radikálů), kůň je 24h pastevně ustájen s neomezeným přístupem k velmi kvalitnímu senu, pastva je různorodá, taktéž kvalitní, na pastvě mají liz.


V minulosti byl krmen s prasaty (masokostní moučka, šrot) + seno a silně začerven, majitelka jej odčervila těsně před prodejem (veterinární přípravek). Dle veterináře, který koně prohlížel před koupí, je zdravý = nemá žádnou nemoc. Potřebuje přibrat a dostat se „do kondice“ – osvalit + nejspíše také celkově pročistit. Jezdíme zatím pouze krokové rekreační vyjížďky 2x týdně, ve výběhu je aktivní, problémy s pohybem nemá.
Zmiňované musli směsi dostává 5l denně – rozdělené do 2 dávek, senu i pastvě se věnuje.

 

Z důvodu horšího chrupu jsem se záměrně vyhla obilovinám (ovesné zrno), nevím, však, jestli dělám dobře a neměla bych jej zařadit.
Po přečtení mnoha článků o výživě koní a hodnocení krmiv, začínám mít strach z „překombinovaní“ přípravků a složek krmiva – vše se tváří „nezbytně“, chtěla bych vás proto poprosit o radu s detoxikací koně a posouzením krmné dávky.


Uvažovala jsem o změně musli směsi (přidání dýňových semen a výměna granulí Standart ve směsi za granule Equibo Stáj) – zachovat dávku + podávání rýžových otrub (0,5 kg denně), na odčervení přírodní Aglio Plus + něco na detoxikaci a spirullinu. Koni velmi chutná mrkev, možná by bylo dobré odebírat ji ve větším množství a také krmit pravidelně – nyní dostává vždy po vyjížďce cca 1 kg.


Chybí v této krmné směsi něco podstatného? Nebo naopak, má být něco vyřazeno? Má být krmná dávka zvýšena? Ráda bych využila co nejvíce přírodních složek a vyhla se umělinám a veterinárním přípravkům.
 

Děkuji za případnou odpověď a věnovaný čas. S pozdravem, Dominika Doleželová.

 

Odpověď:

 

Dobrý den Dominko. Váš problém je poměrne slozitejsi, nechci delat takhle na dalku nejake soudy. Ale presto se vyjadrim strucne k danemu krmeni.

 

5 l smesi denne je pomerne dosti, to je cca 3 kg na den. To by bylo unosne, avsak ve trech, nikoliv dvou davkach.

 

Z krmne smesi bych vyradila nebo snizila na minimum granule s melasou, coz jsou i energys, obshauji ji zrovna docela spousty a zejmena jecmene, hlavni slozky je jecmen, psenicne otruby a melasa, coz neni zrovna idealni zdrave krmivo pro kone.

Paklize davate repne pelety, vzdy se musi macet, doufam, ze to delate, kombinuji se vzdy s kvetem, psenicnymi otruby (nebo) a vzdy s tukem  nejlepe lnenym seminkem, olejem zastudena lisovanym.

 

To muzete krmit napriklad ke snidani, k veceri pak nejlepe suchy mix musli. paklize suche zaskakuje, lehhce zvlhcete, 5 minut nechte zmeknout a jeste strukturovite podavejte.

Soucasne je vhodne naordinoavt byliny detox (Phytovet Detoxication cure) na dobu 4 tydnu, pote muzete po tydnu pauzy nasadit spirulinu a koprivy.

 

V pripade problemu s pohybovym aparatem muzete pri kratkodobvych potizich podavat bylinky Mobility.

Pro zlepseni traveni sena a regulaci traveni, a predevsim optimalizaci ph, muzete na dva tydny zaradit drceny kmin ci matu peprnou. V zimnim obdobi pak i pivovarske kvasnice.

 

Mrkev aby to melo smysl alepson 1 kg, muzete i 2 kg na den, vetsi davky uz mohou zase zatezovat jatra.

 

pro zdravi Vaseho kone se vyvarujte pecivu, jablkum, melase, lepkovym obilovinam (oves, jecmen, psenice) a syntetickym pripravkum.

 

Kateřina

 
« Zpět


Diskuse: "20 letý velmi zanedbaný valach - Dominika Dol."
Datum: Jméno: Komentář:
28.01.2012, 22:23 Dominika Doleželová Zlepšení stavu
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru