Rady
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Pondeli 22.4. Otevreno 9.45  - 16.00

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Rady » ANIMO poradna

Vaše otázky a odpovědi

16.07.2013, 15:08, ANIMO

Shrnutí zajímavých a častých dotazů ohledně zdravého krmení Vaších koníků a zvířat. Určitě Váš dotaz již někdo pokládal, mlůžete využít i hledání požadovaného dotazu na našich stránkách.


  • Krmení huculů. Eva Nováková, říjen 2013: Dobrý den, minulý týden jsem u Vás byla na přednášce "Úvod do zdravé výživy koní" a velmi mě Vaše povídání zaujalo a ráda bych jej přenesla i na svoje koně. Mám 2 huculy v režimu 24/7, přes léto pastva a od podzima do léta mají k dispozici senáž a slámu ad libidum.Bohužel přechod na seno ve stáji není možný, příští rok aspoň budu koně brát od jara do podzimu na 3dny v týdnu domů, kde bude seno. Zatím jsem pod tíhou Vašeho povídání o překyselení organismu a na Vaši radu vymyslela, že budu koně přikrmovat po práci a to vlastním musli z vojtěškových pelet, semen (slunečnice, seznam, etrx.len), karobu a kmínu, případně máty a mořských řas. Nyní bych ještě myslela na 2 měsíce kvasnice, na jaře pak detox z ostropestřece a střídání bylin (kopřiva, bříza atd.) Teď ale bojuji s názory z okolí a byla bych ráda, kdybyste mi pomohla je objasnit. Za prvé se nabízí otázka jestli primitivní plemena jako je hucul je vhodné vůbec nějak přikrmovat? Je známo, že huculové prospívali na velmi chudé horské pastvě a v místních podmínkách vzhledem k jejich žravosti vypadají tak jak vypadají.Moji koně pracují lehce, 4krát v týdnu. Za druhé jsem byla upozorněna, že vojtěška má vysoký obsah bílkovin, což je patrné i z Vašich tabulek a tak by mě zajímalo jestli nadbytek bílkovin v denní dávce nemůže být škodlivý? A poslední v podstatě související otázka, pokud by huculové přešly na seno a bylo by možno ovlivnit denní dávku sena, bylo by vhodné zařadit i ranní krmení v podobě řepných pelet? A s čím je případě kombinovat, když sladový květ je velmi bohatý na cukry? Děkuji za odpoveď.

 

Dobrý den, ano, příkrm je velmi prospěšný a obsahuje vše.
Tak zejména buď se osvoboďte od názoru jiných, věřte své intuici a konání, buďte svobodná ve svém jednání a vše bude fungovat. Budete-li dbát na rady ,,odborníků” nikam se ani vy ani vaši koně neposunute.
                Vojtěška má polovinu bílkovin co sladový květ i len. Jen mírně více, než má oves. Takže nevím, kde je vysoký obsah bílkovin.
                Co je přirozené na senáži a slámě u vašich huculů? Měli to v přírodě? Zejména silně kyselou a energeticky velmi bohatou senáž?
Leguminózní rostliny, semena, řasy mořské, bylinky atd. však nacházeli divocí koně zcela pravidelně.
               V případě huculů bych určitě dávala vedle sena, to co píšete, vojtěška, karob, len jsou krmiva s nízkým glyk. indexem, tedy zcela vhodné i pro koně obézní, laminitis, s IR atd. Tedy i absolutně pro koně typu hucul, hafling, atd. Otázka je pak množství.
                 Seno není zcela vyvážené a řada věcí v něm chybí. Pakliže nebudou vaše koně v přirozených přímořských podmínkách, kde je půda mnohonásobně koncentrovanější na jod, železo i zinek, mnohem víc vláknitá, a méně cukernatá, tak rozhodně v našich podmínkách seno, senáž nebo slámu nelze brát jako výhradně vhodné a plnohodnotné krmení. Proto je smysluplný příkrm jediné řešení.
                      Sladový květ i řepné řízky bych těmto koním zřejmě nedávala, ale nevím v jaké jsou kondici. Možná jen v zimě jak alternativu do druhého krmení, ale suchého 100 g.


.............................................................................................................................................................
 

  • Výběr lněného seínka. Hana Baranová, září 2013: Dobrý den, chtěla bych se zeptat co je lepší pořídit z lněných semen. Lněné semínko nebo extrudované l.s.? Mám v druhém měsíci březí kobylku 11 let, 9letého a 5 letého valacha a 22 letého hřebce
     

ANIMO: Dobrý den. Syrové lněné semínko (celé) je bohaté na enzymy a doporučuji jej zejména při zdravotních obtížích (trávicí, infekce, kožní záněty aj.). Z hlediska způsobu úpravy však nenachází příliš uplatnění jako běžný a celoroční krmný doplněk. Musí se titiž čerstvě namlít a pak krmit. Dopředu je možné uchovávat pouze v mrazničce, což většinou tato možnost ve stájích nebývá. Proto je velmi oblíben extrudovaný len, který je namletý, ale úpravou zpracován tak, aby se nekazil, nežluknul. V pokojové teplotě můžete uchovávat 6 měsíců a přímo přidáváte do krmení. Dávkování je také rozdílné. celého semene dávejte podrceného ( v mlýnku 120 g na dosp. koně), extrudoévaného můžete až 500 g na den. Další informace o lněném semínku najdete v našem článku zde.

.............................................................................................................................................................

  • Náhrada komerčních granulí vojtěškou, Milan, 2013: Dobrý den, po konzultaci s Vámi zvažujeme nahrazení komerčních granulí vojtěškou a přidat do KD extrudovaný len. Máme 2 valachy A1/1 (8 a 10 let)rekreačně ježděné, mají dostatek kvalitního sena a k tomu bychom rádi krmili takto: ráno - 0,5l kukuřičných otrub, 0,5l pšeničných otrub, 0,5l vojtěškových pelet a večer - 0,5l kukuřičných otrub, 0,5l extr. lnu a 0,5l vojtěšky. Bude tato krmná dávka dle Vás v pořádku? Děkuji za odpověď.

 

ANIMO: Dobrý den. Zkusila bych ke lnu ještě zařadit jedno semeno, např. nejlevnější slunečnici. A to ráno slunečnici, večer len. Ty otruby bych se pokusila snížit na menší dávku. Lze? Ale 1 l kukuřičných a 0,5 l pšeničných není ještě zlé. Pakliže jsou koníci jinak v pohodě tak jako základ krmení dobré. Doporučuji však obměny krmení za čas a obohatit např. mořskými řasami alespoň a na jaře kopřivou a na podzim kvasnicemi například.

.............................................................................................................................................................

  • Starý kůň, Marková, 2013: Dobrý den, mám 22letého ČT valacha. Poslední dobou mi jde váhově dolů. Převezli jsme ho k sobě domů - přes den ve výběhu s možností úkrytu ve stodole kde má volný přístup k senu a vodě. Zlepšila se mu hybnost kloubů, ožil, ale hubne. Dostává 1vařeného ječmene (nemám možnost šrotovačky), 1l otrub, 1,5-2lnamočených řízků. Přemýšlím čím mu pomoci, aby opět nabral. Kukuřičný šrot, vojtěš.pelety? Děkuji za radu. Zavážíte i Pardubický kraj? Jsme při dálnici na Hradec. Děkuji


ANIMO: Dobrý den, u 22 letého koníka to není nic neobvyklého. Výživa musí být právě o to více intenzivnější a vychytanější. Kvůli artroze a psychice ho nezavírejte, což nejspíš děláte a má neomezenou svobodu pohybu. Pro lepší hybnost je skvělá yucca, kurkuma a ostropestřec Silyfeed. řepne pelety jsou ok, vždy s kombinaci slad. květu. Chybí Vám tam bílkovina, proto svalstvo atrofuje, hubne. Takto starý kůň má téměř 2x takové požadavky na bílkovinu. Takže by určitě neměla chybět ani vojtěška, soja, len a slunečnice. Ječmene se vyvarujte, zhorší Vám artrózu, ledviny a játra. Ano jezdíme i do Pardubic, teď v blízké době budeme mít cestu.
 

.............................................................................................................................................................

  • Hřebec - 13 let, Michaela, 2013: Dobrý den, chtěla bych Vám pochválit stránky nabité informacemi. Ráda bych se u Vás poradila s krmením 13-letého hřebce. Hřebec je 5x týdně ježděný ( 1x týdně skokový trénink, 2x týdně přiježďování a práce na jízdárně a 2x týdně terén) 1x týdně lonž a 1 den volno. Práce pod sedlem trvá cca hodinu. V sezoně přibližně každé 3 týdny na jednodenních závodech do stupně L. Hřebec chodí denně na 2 - 3 hodiny do výběhu. Krmení: seno celý den, senáž 3 - 4 kg, ráno - 1 litr sladového květu, 1 litr mačkaného ovsa. Večer - 1 litr sladového květu, 1,5 litru mačkaného ovsa, 2 kg mrkve, 100 g lnéného semínka, 30 g pivovarských kvasnic, vitamíny Gepalony Vitamín + přípravky na regeneraci pohybového aparátu. Hřebec vždy během sezony hubne a nedaří se mi ho udržet v kondici, kterou má přes zimu. V sezoně jsem v loňském roce přidávala rýžové otruby 0,5 l a řepné řízky 2 x denně 0,5 l granulí před namočením. Na jaře a na podzim mu vždy dám kůru z ostropestřce - olej. Ráda bych se Vás zeptala, zda by bylo vhodné krmení vojteškou. Rýžové otruby a řepné řízky nám bohužel ke zvýšení hmostnosti moc nepomohly. Po sladovém květu hřebec přibral. Děkuji Vám za odpověď.

     

ANIMO: Dobrý den, nejdříve bych stručně reagovala na informaci, že hřebec chodí na 3 hodiny ven, toto osobně považuji za týrání zvířat být zavřený 21 hodin v boxe (pakliže není situace jiná). Ale ptáte se mě na krmení, budu tedy dále reagovat na tuto otázku. Množství senáže 4 kg je max. výše, doporučila bych snížení množství. Co se koncentrátů týče krmíte velmi jednostranně, a to kyselé sacharidové krmivo. Jediné správné je tam len a kvasnice, ale ty se nesmí podávat v kusu déle jak 2 měsíce. A to ještě toto množství je pro koně poměrně nerozpoznatelné, dává se vyšší dávka cca 70 g. Chondroprotektiva a syntetické vitamíny nepovažuji za bezpečné, pestré krmení doplní vše a nedochází k degeneraci chrupavek (při dodržování zákl. pravidel a správného režimu, mezi což patří právě i neomezený volný pohyb, nikoliv boxové ustájení s výkyvy pohybu). přidáním rýže a řepných není divu, že Vám koník nepřibere, zejména není nejspíš štastný kůň, a psichicky frustrovanému koni se těžko bude přibírat, za druhé Vám tam chybí při této práci kvalitní bílkovina. Nedodáváte krom květu žádnou bílkovinu, a aminokysl. květu nejsou plnohodnotné. Určitě bych doporučila s květem kombinovat len a řepné pelety k snídani a k večeři pak s kvalitním ovsem (když už ho podávat) vojtěšku, slunečnici a další neobilné specialitky. Jelikož mi jde primárně o zdraví a spokojenost koní, přimlouvám se za vašeho koníka, aby jste zauvažovala o změně denního režimu, ať nežije na samotce v boxu či na 3 hodiny ve výběhu, zkuste najít venkovní ustájení, s dalšími koňmi, přinejhorším na noc v boxe.

.............................................................................................................................................................

 

  • Linda, 2012:  Dobrý den, Mám 10ti letou kobylku, která je ježděna tak 3x týdně ale jenom rekreačně. Ustájená je v boxe ale celý den je na málo kvalitní pastvě. Večer dostává 0,5 kg vojtěšky společně se slunečnici, lenem, mrkvi, řepou, mořskými řasy a ne moc kvalitní seno. Chtěla bych se zeptat zda je večerní krmení v pořádku a čím by bylo vhodné kobylku krmit ráno? S pomalu se blížící zimou bych chtěla začít krmit i ráno ale nesmí dostávat nic energetického. Děkuju Linda


ANIMO: Dobrý den. Večerní krmení je v pořádku, je pestré a zdravé. Pakliže je kobylka hubenější a pracuje, k snídani ji dejte řepné pelety + květ + len nebo soju. Jen tak Vám nezacne hubnou, zvlast pri podzimnim prelinavani.

.............................................................................................................................................................

  • Tereza, 2012: Dobrý den, mám 4 letou kobylku A1/1, která je temperamentnější, tudíž nedostává oves. Krmím jí ráno a večer 1l ječmene a 1l vojtěškových pelet a seno. Pastvina je nekvalitní. Kobylka momentálně chodí 2x týdně na lonž a procházky. Je hubená a potřebuje nasvalit. Co byste mi doporučila dále za krmení? Děkuji za odpověd


ANIMO: Dobrý den, paklize chcete, aby Vam krmeni sklidnilo kone, musite se vyhnout VSEM obilovinam. Ne jen ovsu. Jeecmen pro vas neni take vhodny. Zkuste zcela bezobilnou dietu a pocitite velmi brzy rozdil v chovani kone. K snidani zkuste repa+ kvet + soja a k veceri vojteska + len (nebo slunecnice). V denni davce 2 kg na den celkove rano a vecer kilo vseho. Vsadte se ze za mesic uvidite markantni rozdil.

.............................................................................................................................................................

  • Jana, 2012: Dobrý den, mám 9-ti letou kobylu plňasku ustájenou v boxe ale celý den je na pastvině. Pod sedlo chodí minimálně 3x týdně. Chtěla bych se zeptat, zda když jí dávám 1 fanku vojtěšky k tomu sušenou mrkev, lněné a slunečnicové semínko jestli má vše co potřebuje. Děkuju za odpoveď.


ANIMO: Dobrý den, na to bych Vam rada odpovedela, zda ma kobylka vse co potrebuje, ale nejsem kouzelnik a na zaklade techto informaci nemohu vedet, zda ma vse co potrebuje, 80 % vetsiny pozadavku pokyrva pastva a seno, a to nevim, jake mate kvality, zejmena nutricniho slozeni. Ale stavajici krmeni je vhodne, nejspis bych vsak jeste doplnila morske rasy (nebo chaluhu) kvuli dozasobeni jodu. Nebo podavejte repne pelety, ktere jsou na jod take bohate.

.............................................................................................................................................................

  • Laktující kobyla, Lenka , 2012: Dobrý den, mám 8 letou laktujicí kobylku, je celý den na pastvě, ale jde vidět, že pastva ji nestačí a hubne. Chtěla bych se zeptat, jestli ji mám dávat vojtěškové pelety, případně s čím je kombinovat? Děkuji za odpověď.

 

ANIMO: Dobrý den, urcite je za potrebi dokrm senem a nejakym bilkovinym koncentratem, napriklad vojteska, len, pripadne i soja a slunecnice.

.............................................................................................................................................................

  • S čím lze kombinovat? Jaroslava, 2010: Dobrý den, vlastním 17-ti letou kobylku ČT těžšího rámce, momentálně třetím rokem v režimu 24/7, v pastevní sezoně na rozlehlých pastvinách, přes zimu v menším výběhu, seno a voda ad-libitum. Pod sedlo momentálně nechodí z nedostatku času. Snažím se nedávat oves, jadro dostává jen ráno a to ve formě 1,5kg mrkve a misku cca 0.5kg vojtěškových granulí, má sklony k tloustnutí, řekla bych, že kondice je na stupnici 6. Zajímá mne tedy, zda ji ještě něco přidávat, např. sladový květ nebo minerálku např. plastin? Přes zimu jde s váhou trochu dolu, ale nijak výrazně. Děkuji. S pozdravem Jaroslava.


ANIMO: Dobrý den. Mylně se domníváte, že jádro je ,,nečo v kyblíku". Jádro jsou obiloviny, granule a ostatní produkty z obilovin (otruby, květ). Vojtěškové pelety a mrkev nejsou jádro. Vaši 17 letou kobylku je nutno krmit jako seniora. Tedy kvalitnější krmení s vyšším obsahem bílkovin a tuku. Pakliže Váš senior je skutečně tlustější než je jeho optimum, je nutno jej co nejdříve dostat do optimální kondice, kila navíc mohou zatěžovat játra a srdce a z toho pak plyne řada onemocnění. Jestliže však na podzim a v zimě zvíře hubne, tak jeho výživový stav nyní odpovídá tomu, že si zvíře vytvořilo rezervy, které si během zimy spálí. V tom případě do změny KD výrazně nezasahujte, tedy nesnižujte. Ale rozhodně je zapotřebí zpestřit celé krmení. Zvlášt pakliže nemáte k dispozici velmi pestré seno, obsahující mnoho lučních bylin a travin. Vhodné přidávat lněné a slunečnicové semeno. Doporučuji přidávat krmné doplňky jako pivovarské kvasnice, řasy a bylinky.

.............................................................................................................................................................

  • Podávám vařené lněné semeno, je to vhodné?

 

ANIMO: Lněné semeno je vhodnější upravovat pro krmení vhodnějším způsobem než vařením. Vařením v něm zničíte všechny cenné enzymy! To pak už můžete krmit radši tepelně upravené stabilizované extrudované lněné semínko. Přečtěte si podrobné info zde: http://www.centrumkrmiv.cz/post/lnene-seminko-ve-vyzive-koni-21/

.............................................................................................................................................................

  • Bylo mi doporučeno podávat nějakou minerálku, opravdu mohou chybět minerály, zejména vápník?
     

ANIMO: Pakliže je seno kvalitní, minerálie koni chybět nebudou. Není třeba dodávat ani Plastin ani jiné drahé minerální přípravky. Ty jsou totiž koncentrované na obsah vápníku, a ten Vašemu koni chybět nejspíš nebude. Jen ze sena a pastvy má téměř dvojnásobek svých potřeb. Je pouze nutné zajistit jak solný, tak minerální liz a pro případný nedostatek jodu v krmivu dodat občas kelp (chaluhu) nebo mořské řasy a pro nedostatek železa například kopřivy.

.............................................................................................................................................................

  • Martina, 2011: Dobrý den, chtěla bych se zeptat,klisně jsme začala před měsícem dávat vojtěškové pelety, sušenou mrkev a oves. Směs jsme musela začít máčet. Dusila se nám, protože hrozně hltá. Může mít směs i máčenou? Děkuji.
     

ANIMO: Pakliže se kun dusi vojtesk. granulem, chyba nebude v granulich, ale v pricine duseni. Doporucuji zkontrolovat zuby, zjistit mozny nedostatek horciku a drasliku, coz muze zpusobovat krece v jicnu. A psychicky stav konika. Kun je adaptovany na zpracovani trvdeho krmiva (puvodem zral vetve, listi, korinky, tuhou travu), takze takova vojteska by nemela byt problemem. Macenim krmiva snizite stupen proslinenosti a tedy i enzymaticke natravenosti, zaroven i mechanickemu zpracovani. Paklize vojtesku neni i nadale schopna zpracovat, pridejte k tomu do 1 l vody a nechte castecne nabobtnat, krmeni nesmi byt kasovite, polivkove. Ale udrzet si suchou strukturu.

.............................................................................................................................................................

  • Březost po 7.měsíci, Hanka, 2011: Dobrý den,chci se zeptat na zvýšení dávky vojtěškových a řepných pelet po 7. měsíci březosti. O kolik bych měla zejména vojtěšku zvednout? Kobylka dále dostává ječný šrot (1l), kvasnice, slunečnice, MSM, lněné semínko. Dávky vojtěšky jsou 1l a řepy 2l. to vše dvakrát denně. Je na pastevním odchovu, se senem ad libitum. lehčí typ ČT. Předem děkuji za odpověď.
     

ANIMO: Dobrý den, celkově je vyšší potřeba v krmení od 8. měsíce březosti. Jedná se o vyšší potřebu energie, bílkovin, vápníku, fosforu, jodu, sodíku. Klisna si při adlibitním příjmu zvýší příjem sena/krmné slámy. Krmení do kyblíku bych zvýšila nejvýše na 2 500 g na klisnu a den. Před porodem pak snížit množství sena a krmiva a zařadit krmiva usnadňující porod. MSM pro březí klisnu nevidím jako vhodný krmný doplněk. Spíše bych zařadila mořské řasy jako zdroj jodu, který březím a kojíícm často v krmné dávce chybí. Vysadila bych i lepkové obiloviny (ječmen). Vojtěšku navýšila na 2 l na den. A řepných v suchém stavu 1 l na den(máčených tedy cca 5 l). V suchém stavu by to mělo být nejvýše 2,5 kg na den. K repnym peletam bych dodala psenicne otruby.

.............................................................................................................................................................

  • Bílkovina - senior, Irena, 2012: Dobry den, sveho temer 21 leteho kone, ktery je krome slabsiho srdicka ve vybornem stavu, krmim nasledovne - 3,5 kg mack.ovsa, 1,5-2 kg VP, repne rizky ( cca 1,5litru po namoceni), dale olej kukuricny( obden maly frtan), mrkev, len cca 3 krat tydne, v zime jeste na zchutneni sladovy kvet granulovany. Kun pracuje v 5kraty tydne pod sedlem, aktivni relax. Vcerejsi rozbor krve ukazal na nedostatek bilkovin v KD. V cem je problem? dekuji

 

ANIMO: Dobry den, 3,5 kg ovsa je zabijak, zvlast na jatra i srdicko. Vysadte jej. Zajistete dostatek kvalitniho jemnejsiho sena, a jako dalsi zdroj bilkovin davejte vedle vojtesky extrduovanou soju a extrudovany len. Podporte jatra ostropestrecem a srdicko specialni smesi bylinek na srdce. Pri stavajicim krmeni nevidim jeho zivot nejak optimisticky. Stacila by drobna zmena a stav by se rapidne zlepsil. Kone nad 16 let maji vyrazne vyssi pozadavky na bilkoviny a jenom vojteska toto bohuzel nedozene.

.............................................................................................................................................................

  • Mlaďošek, Peťula, 2012: Dobrý den.Chtěla jsme se zeptat,jakým množstvím vojtěšky(pelety),bych měla začit krmit mého tříletého valacha?Je ustájen v boxu,zatím moc nepracuje.Tak třikrát týdně lehčí vyjížďka.Ve výběhu,tak hodinku až dvě denně.Je krmen jen ovsem a senem.Děkuji za odpověď

 

ANIMO: Dobrý den, začněte s množstvím 300 ml ráno a 300 ml večer (t.j. 400 g). Kombinace k ovsu je vhodná, přidejte však ještě nějaké tuky (olej, lněné nebo slunečnicové semeno).

.............................................................................................................................................................

 
« Zpět


Diskuse: "Vaše otázky a odpovědi"
Datum: Jméno: Komentář:
20.08.2013, 19:13 Soukupová náhrada za řízky?
15.10.2014, 19:30 Sylvie Malá Krmení starších koní
23.10.2014, 22:09 ANIMO Re: Krmení starších koní
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru