Rady
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Pondeli 22.4. Otevreno 9.45  - 16.00

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Rady » ANIMO poradna

Plnokrevná 11 letá klisna s hříbětem - Petra

01.07.2011, 02:15, ANIMO

Dobrý den, prosím Vás o radu s krmnou dávkou pro Arabskou plnokrevnou klisnou 11let, má hříbě 8 měsíců, které ještě saje mléko. Kobylka jezdí vytrvalostní závody na vyšší úrovni. Krmíme od Vás řepné pelety 2 litry denně v mokrém stavu + slad. květ, ječný šrot 1 litr, 0,5litru ječmene-zrno, hyppolyt Energetikum 0,5kg a hyppolyt Racing 0,5kg. můžete mi prosím poradit jestli je toto dávkování vhodné, případně jestli máme začít přidávat spíše oves? děkuji Petra
 


Odpověď:

Dobrý den Petro. Tak nejprve bych jen pro uplnost zmínila, že aktuální stav je pro kobylku hodne vycerpavajici. Musí nejen že davat energii do produkce mleka, ale jeste vykonavat praci a predevsim se zotavit po porodu, to nejspis nemela ani moznost. Nepisete, v jake je konidici, zda nejsou hmatatelna zebra, zadne foto jsem nevidela. Pri takove zatezi by mohla kobylka mohla atrofovat svalstvo a odbouravat si calcium z vlastnich zasob.

 

2 l řepných pelet v namocenem stavu, paklize je mysleno 2 l mokreho je prilis malo. Je zapotrebi pri takoveto zatezi a pri odchovu hribete klisne davat minimalne 1 l v suchem stavu, tedy to je priblizne 6 l mokreho stavu. Urc ite pak repu kombinovat s blkovinou, aby krmivo bylo plnohodnotne a vyvazene. Napriklad se sladovym kvetem, nebo vojteskovymi peletami (1 l).  Což delate spravne. Aby bylo krmeni zcela v poradku, tak do teto krmne davky dat lnene semeno.

 

Dalsi soucasti Vasi krmne davky je jecmen, denne celkove 1 kg, to je velmi vysoka davka, po jecmene coby krmivo urcene pro vykrm a vysokou tucnost prasat naprosto nevhodne pro klisnu s hribetem a vykonavajici vytrvalostni sport. Stejne, jako by jste atleta chtela k snidani krmit kobilhami, a jeste poradnou hromadou.  Krmiva Hippolyt v davce 1 kg je pomerne hodne. Me osobne by vadila ta premrstena cena, dát 33 Kč za kilo je pro me osobne prilis.

 

Hippolyt energetikum struktur obsahuje: Kukuřičné klíčky, ječmenné vločky, jablečné výlisky, jablečný sirup, byliny (máta peprná, koriandr, šalvěj, fenykl, majoránka, řebříček, kmín, anýz, oregáno) 6,8%, kukuřičné vločky, pšeničné klíčky, vojtěšková řezanka, řízky z cukrové řepy, travní řezanka sušená teplým vzduchem, melasa z cukrové řepy, směs olejů (lněné , slunečnicové a kukuřičné klíčky) 2,8%, vápník z mořských řas, směs olejů ze semínek (lněné semeno , slunečnicové semeno, fenyklové semeno, černochové semeno) 2,6%, otruby z ovesných slupek, celozrnné ovesné vločky 2%, rýžové klíčky, pšeničné klíčky, sůl, moučka z mořských řas, slupky vinné révy, česnek, pivovarské kvasnice, pšeničné otruby, extrakt z hroznového cukru, DL – metionin, L – lysin, himálajská sůl.

 

Krmivo neobsahuje poměrně nic nebezpečného, jen že základ tvoří opět ječmen, což není nejvhodnější. Větší problém je tady pak melasa, ale podíl snad bude alespoň pod 5 %. Složení je poměrně ok, co ale nevidím jako příliš vhodné je skladba a obsah bylin. Ty jsou sice pro koně nesmírně přínosné, ale krmit je jako oučást krmení dlouhodobě je nebezpečné. Každé byliny přinášejí vedle užitku při nevhodném dávkování a kombinaci negativní přínos. A bezhlavě dávat jakémukoliv koni uvedené byliny v krmení nevidím jako rozumné. Kompozice bylin je určena s aspektem na lepší trávení, nižší plynatost, lepší konverzi krmiva. To beru, ale mělo by to být uvedeno v názvu, také že není vhodné krmivo krmit déle než 4 týdny, což tam NIKDE nevidím. Stejně jako že se to nesmí podávat koním se žaludečnímy vředy.

Toto však vychazí z pouhého překladu z něm. originálu a nejspíš žádné znalosti místního dovozce krmiva. Který by zkátka upřesnil pro a proti daného krmiva a určil, pro jaké koně je a není krmivo vhodné.

Ve vašem případě toto krmivo lze občas využít, fenykl a kmín podporují laktaci, dlouhodobě to však jako vhodné řešení krmení nevidím.

 

Krmivo Hippolyt racing obsahuje:
Celozrnné ovesné vločky 34 %, ječmenné vločky, vláknina z cukrové řepy, kukuřičné vločky, rýžové klíčky, směs olejů ze semínek (lněné semeno, slunečnicové semeno) 4,0 %, pšeničné otruby, melasa z cukrové řepy, kukuřičné klíčky, jablečný sirup, směs olejů (lněný olej, slunečnicový olej) lisovaných za studena 3,5 %, vojtěšková řezanka, vápník z mořských řas, himálajská sůl, moučka z mořských řas, jablečné výlisky, pšeničné klíčky, pivovarské kvasnice, ovocný ocet.

 

Opět ta nezdravá melasa a ječmen. Jinak jako krmení tak jak dávate to není takový problém, ale určitě bych k tomu už žádný ječmen nedávala.

Bohužel základní probém je, že mi výrobce nesděluje přesný procentuální podíl, která Evropská komise nařídila jako zákonnou podmínku pro výrobce krmiv, jak je vidět, stále to nikdo nerespektuje, ačkoliv je to přes rook v platnosti.

 

Co bych dala například ráno, to by byla řepa, květ a len. K večeři pak klidně ten Váš Hippolyt v kombinaci s vojtěš. pelety a třeba ještě slunečnicovým semínkem. A KD by to byla už výrazně lepší.

 

Jen zmíním, že krmiva Hippolyt neprodáváme a ani neplánujeme.
 

 
« Zpět


Diskuse: "Plnokrevná 11 letá klisna s hříbětem - Petra"
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru