Rady » ANIMO poradna
Mletí ovsa a ječmene? - Adéla O.
02.12.2010, 08:05, ANIMO
Dobrý den, krmím své koně ovsem, ječmenem a vojtěšovými granulemi, prospívají velmi dobře. Oves a ječmen mají namletý na ručním mlýnku, všechno smíchané a zalité trochou vody, občas dostávají lněné semínko (vařené nebo pomleté). Chtěla jsem se zeptat, zda je nutné mlít i oves. Vím, že zrno ječmene se musí nějak narušit, než se krmí, ale u ovsa to není nutné.
Toho ječmene mají v krmení málo - litr vojtěšky, 3/4 litru ovsa a 1/4 litru ječmene. Někde jsem ale četla, že když je namletá jedna složka krmení, neměly by být další složky celé, ale nedovedu si vysvětlit proč. Kousat to přeci stejně musí, když tam mají ty granule, nebo se pletu? Koním je 16,5 a 2,5 roku. Namleté to mají maximálně na dva dny dopředu, uskladněné je to ve tmě, v chladu, suchu. Ještě bych měla jeden dotaz, je lepší zalévat krmení studenou nebo teplou vodou (případně uvařenou a nechat odstát)? Když to zaliju horkou, granule se rozpadnou, ale koním to vůbec nevadí, zbaští všechno. Zalívat vodou to každopádně chci, jinak je to takové suché a celkem prašné. Moc Vám děkuji za odpovědi. Adéla
Odpověď:
Dobrý den Adélko, oves a ječmen melete ihned před podáváním? Jelikož do několika máro hodin dochází k oxidaci a ke znehodnocení vitamínu E a do pár dnů ke žluknutí. Lněné semínko není vhodné vařit. Celé namlít a maxiimálně zalýt vlažnou vodou a nabobtnat. Vařením si zničíte všechny živé enzymy. To pak můžete krmit klidně extrudované semínko. Oves není nutné mlít a mačkat zdravým koním mezi 5 a 15 letech. Případně můžete krmit černý nebo nahý oves, který má jemnější pluchu a snadno se rožvýká. Oxydace probíhá i ve tmě a vchladu. Rozhodně bych krmení nemáčela a krmila suché. Pak to ztrácí význam. Krmení je nutno maximálně rožvýkat a proslinit, již v hubě probíhá trávení. Pakliže krmení zvíře vypije, zužitkuje z něj minimum živin. Zalívání teplou vodou zabíjí živé enzymy. Pakliže je krmení prašné, použijte radši trošku rostlinného oleje. Jinak dle fotky usuzuji na velmi bohatou pastvinu. byla bych obezřetnější a pastvinu bych posekala a až pak nechala vypásat. Bohatá pastva může být velkým nebezpečím- schvácení aj. Kateřina, ANIMO
Diskuse: "Mletí ovsa a ječmene? - Adéla O." | ||
---|---|---|
- Žádné komentáře - | ||
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře |
SLEDUJTE NÁS
Animo na Facebooku Animo na Twitteru