Rady
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 12- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Velký pátek 29.3. otevřeno 15 - 18 h

v pondělí 1.4. zavřeno
 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Rady » ANIMO poradna

Hubený 13 letý valach - Iva Kön.

01.07.2011, 02:10, ANIMO

Dobrý den, ráda bych se s Vámi poradila, nebo alespoň dostala názor na krmnou dávku mého 13letého sportovního valacha(německý teplokrevník 175KVH). Přes zimu výrazně pohubl(možná na to měl vliv i přesun do jiné stáje)a teď pomalu nabíráme ale stále není výsledek takový, jaký bych si představovala. Stále ještě trochu vidět žebra,nezakulacený zadek. Sena cca 10-15kg večer, ráno se vypouští koně rovnou na pastvu hned po snídani.


Ráno dostává 1l ovsa,0,5 ječmene,0,5 granulek z ovesných slupek a 0,5l müsli Reform G Hyppolit. k obědu 1l granulek a 1 ovsa,večer 1l ovsa,ječmene,granulek,150g ručně a čerstvě namletého ln.semínka,60g piv.kvasnic. Původně jsem dávala ráno 1kg řepných pelet s ovsem ale ty mi bohužel koník vůbec nežere, a ted jsem měsíc a půl krmila 1l rýžových otrub večer a ty mi koník bohužel také nechával ve žlabu vybrané, něco snědl ale vždy tam měl otruby nechané. A jelikož jsem se dočetla, že by měl být výsledek nasvalení viděn velmi rychle a já žádnou výraznou změnu neposoudila, už jsem je znovu nekoupila. max. ještě uvažuji zakoupit spíše olej z rýžových otrub, aby tedy dostal potř. dávku Gama oryzanolu do těla všechnu. V této souvislosti bych se ráda ještě zeptala, zdali se dá koním zkrmovat i olej palmový, má rovněž vysoký podíl vit. E ale je výrazně levnější než rýžový. Moc děkuji za odpověď

 

Odpověď:

 

Dobrý den Ivo. Problém u vašeho koníka bude zřejmě ve snížené schopnosti střebávat živiny, jelikož 15 kg sena je dávka na celý den pro 600 kg koně  a ještě bude jak koule. Pakliže tolik Váš kůň opravdu sežere, je tady vážný problém.  K tomu ještě to co píšete denně - pastva přes den + 3 l ovsa + 1 l ječmene + 1 l granulí ovesných + 1 l granulí + 0, 5 l musli. To je vazne nebezpecna krmna davka, ze zvirete si muzete udelat cukrovare (IR) jedna basen. Chapu, ze jste mela tendeci prodavat krmeni, kdyz zvire bylo hubene, ale zpusobila jste tu hubenost prave timto prekrmovani, jelikoz jste zpusobila ze nadbytkem obilovin jste rozhodila ph v travicim traktu, ktery nyni neni schopen travit objemne krmivo (senoa  pastvu), proto kun toho tolik sezere, jelikoz ma snahu si ziviny ze sena ziskat, ale nelze to, fyziologicky to nelze, protoze jste narusila prirozenou rovnovahu. Podil koncentratu a sena ma cinit 80 ku 20 %, ve vasem pripade to cini 70 % koncentratu a 30 % objemu a prave ten objem je pro nej nedostatecny, takze je ztiv temer jenom z toho krmeni co davate v kybliku. Je to bohuzel casty problem, nejste jedina, prvni ani posledni.

 

Bohuzel jedine co je ve Vasi krmne davce spravne je len a kvasnice, lnu ale cerstve pomleteho syroveho davejte maximalne 120 g, nejlepe vsak 100 g denne, Vase davka je uz hranicni pro otravu.

 

Paklize Vasi krmnou davku celou neprekopete, kun Vam nikdy nenabere, navic mu toto krmeni zpusobuje vazne problemy. Zcela jiste prijdou brzy zaludecni vredy, koligy, zanety oci, problemy s kuzi a kopytami, artroza. To vse souvici s Vasi nevhodnou krmnou davkou, ktera obsahuje rizikove mnozstvi skrobu.

 

Ryzove otruby a ryzovy olej neni krmivo zachrany, neni take zcela zdrave krmivo. Obsahuje nasycene tuky, tedy ty nebezpecne, stejne jako palmovy tuk, ten je dokonce ze vsech tuku nejnebezpecnejsi! Paklize krmit tuky, tak bud primo seminka, nebo zastudena lisovane oleje, nikdy ne rafinovane). A volit napriklad ostropestrecovy olej, pripadne lneny a konopny.

 

Paklize je krmna davka od zakladu spatne postavena, ve Vasem pripade strasne vysoke mnozstvi skrobu, tak vam pouhym pridanim neceho do krmiva nepomuze.

 

Paklize konik nezral repne pelety s ovsem a dale jste davala ostatni krmeni v takto vysoke davce, tak neni divu, zkrazka takove mnozstvi uz nemohl sezrat. Ale obecne se repne pelety dobre kombinuji se sladovym kvetem, nejen co se skladby zivin tyce, ale i chutnosti. Do toho bych pridala lnene semeno. A uvidite, ze konik to ve vhodne konzistenci vklidu a schuti sezere. Macet je zapotrebi do pomerne suche konzistence, jak jsme zavedla pojem: ,,konzistence raseliny".

 

Jeste bych dodala, ze bude hur, konik je teprve 13 lety, ale za par let bude zmena krmne davky vyrazne problematictejsi, konik spadne do kategorie senior a jakekoliv zmeny budou strastiplnejsi. Bude mit horsi cinnost jater, ledvin a predevsim aktivitu traviciho systemu. Vcetne schopnosti kvalitne fermentovat vlakninu ve slepem streve.

 

Takze to asi zakladne k Vasemu dotazu vse. Jak spravne sestavit novou krmnou davku, paklize budete chtit, se muzete na mne obratit.  Kateřina

 
« Zpět


Diskuse: "Hubený 13 letý valach - Iva Kön."
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru