Rady
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 12- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Velký pátek 29.3. otevřeno 15 - 18 h

v pondělí 1.4. zavřeno
 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Rady » ANIMO poradna

Hubený 12 letý hřebec- Michaela Div.

01.07.2011, 02:07, ANIMO

Dobrý den, ráda bych se poradila skrz krmení. Mám 12ti letého hřebce A1/1, který po delším neježdění pohubl (teď ježděn rekreačně 5x týdně). Dále mám 9ti letého valacha A1/1, kterému byla zjištěna rakovina kůže a po schvácení kopyt nejezdí. Oba plňasové jsou pohublí a ráda bych, aby se trochu zakulatili a nabrali na váze. Hřebec dostává večer litr ovsa a seno cca 10 kg mají oba. Známá mi poradila dávat pšeničné otruby, ječný šrot a granule aby nabrali na váze.


Nakonec, před týdnem jsem koupila valacha ČT, 6let. Trochu silnější (potřeboval by něco zhubnout), dříve ježděn jen občas a krmen pouze senem. Já ho chci začít jezdit pravidelně, ale majitel říkal, že nemám krmit ovsem. Co mu mám tedy dávat, když bude jezdit pravidelně? Děkuji Michaela

 

Odpověď:

Dobrý den Michaelo. Jelikož se nerada opakuji, podívejte se do mé odpovědi zde o schvácené kobylce, krmení bude obdobné.

 

Ječný šrot a otruby je bohužel nejčastější chyba. Toto krmení se dává proboha pro výkrm prasat, copak chcete mít z vašich koní tučná prasátka? Pakliže ano, tak je to v pořádku, pakliže chcete, aby Vaše koně nabrali aktivní svalovou hmotu, je nutné je krmit zcela jinak.

 

Sportovec take nenabere svalovou hmotu z brambor nebo rohliku, to je zcela stejne.

 

Nevim co ma majitel za vzdelani, ale nejspis v oboru vyzivy to nebude. Oves je z obilovin pro kone ten nejvhodnejsi, to ale nemyslim, ze by se mel krmit. Tolik lidí ma auto a jen hrsta si jej umí sama opravit, ví jaký olej použít, jakou součástku vyměnit. Stejné je to s krmením a výživou koní, to, že někdo má koně neznamená, že má apnet na odbornou radu ohledně krmení, proto se nikdy nenechte ovlivňovat jak krmit lidmy, co tomu neorzumí, napácháte více škody než užitku. Rady typu kun je hubenej, dej mu jecny srot a kukurice jsme tu uz zminovala nekolikrat. Ano, kun Vam nabere, ale maximalne tuk, coz nejspis nechcete.

 

Takze rada na zaver, nenechte si radit od neodborniku, a pouzijte nekdy vlastni rozum, zkuste se take trochu vzdelavat, minimalne si obcas projdete nase stranky. Uvidite, ze Vam budou v mnohem prinosem.

 

Jen pro doplnení z 1 l ovsa nema kun k senu dostatecne mnozstvi zivin, ktere potrebuje, jedna se zejmena o jod, selen, zinek, horcik to jsou jenom mikro a makroprvky. Chybi zde nenasycene mastne kyseliny. K senu a pastve lze krmit jen neco malo, aby byla cela KD vyvazena. Ale bohuzel oves toto nedocili. Zkuste vice zakombinovat ze zdravych krmnych surovin, a uvidite, ze vysledek se do par tydnu dostavi. Kateřina, 2.7.2011

 
« Zpět


Diskuse: "Hubený 12 letý hřebec- Michaela Div."
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru