Rady
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

SOBOTA 6.4. OTEVŘENO 9 - 12 H

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Rady » ANIMO poradna

17 letá březí klisna - Jiří Her.

31.08.2011, 00:34, ANIMO

krmeni brezi klisny

Dobrý den, před půl rokem jsem koupil 17-ti letou frískou klisnu, kerá je momentálně 3 měsíce březí a uvědomuji si, že vzhledem k věku je velmi důležité mít správně sestavenou KD a proto Vás prosím o radu.

Kobylka má v kohoutku 157cm a při posledním vážení před 2 měsíci měla 560kg. Pracuje 3-4x týdně cca 1-2h rekreačně(krok a klus, cval jen občas), přes den je v travnatém výběhu o celkové ploše cca 30arů. Nevím, jestli je to dost na to, aby to bylo bráno výrazně v potaz při sestavování KD. Přes léto dostávala 12kg sena/den rozdělené do několika dávek během dne a večer 300g otrub, 100g extrud.lnu, 30g kvasnic, 12g práškového česneku a 20g vit.doplňku Dromy MInVin - to všechno smíchané a zvlhčené vodou(jen aby to neprášilo), k tomu pak ještě 1-2kg mrkve. Zkoušel jsem jí dávat ještě trochu červené řepy, ale skoro vůbec ji nežrala, jen si občas kousla, nevím proč.


Nyní, na sklonku léta ji krmím takto:

ráno máčené řepné pelety - 0,5kg v suchém stavu, 300g vojtěškových pelet, 100g slad.květu, 50g extrud.lnu, 30g slunečnic.semínek, 12g česneku.

Večer 300g vojtěš. pelet, 50g extrud.lnu, 30g slunečnic.semínek a k tomu kvasnice a doplň.vitaminy ve stejném množství rozdělené do obou dávek. Přes den seno a mrkev ve stejném množství. Jako pamlsek občas tvrdý chleba nebo jablko. Kobylka je dobře krmitelná - sežere všechno, až na tu červenou řepu, pracně vypěstovanou spolu s mrkví na vlastní zahrádce.

Na podzim bych jí chtěl udělat čistící kůru, ale kopřiva prý není pro březí klisny vhodná, proto se chci zeptat, jak je na tom Vámi nabízený detoxikation cure? A na závěr ještě jedna otázka: můžou se vedle lnu zkrmovat i kvasnice a česnek v uvedeném množství trvale?

Nikde jsem se zatím nedozvěděl, jak se má správně krmit starší březí klisna, proto bych velmi uvítal Vaši radu.

Mnohokrát děkuji! Jiří Herman

 

Odpověď:

 

Dobrý den Jiří.. Březost Vaší kobylky nemusíte nyní nikterak váznamně řešit, rozdílné krmení je zejmnéna od ukončeného 7 měsíce, takže máte ještě 4 měsíce zcela bežného krmného managementu jako u nebřezí klisny seniorky.

 

Po tom 7 měsíci však musíte opravdu krmit zcela jinak, púźejména požadavky na bílkoviny a energii jsou téměř dvojnásobné! Také je nutné zajistit pčísun některých makro a mikroprvků a vitamínů. Velmi často dochází k nedostatku železa a jodu. Což se přenáší na budoucí hříbě.

 

Jen stručně bych zareagovala na Vaší krmnou dávku. česnek se bžezím krmit nesmí, takže okamžite vysaďte. Syntetické vitamíny Dromy nevidím jako přínoosné, ba naopak, všechny cenné prvy hravě púokryjete ze zdravých krmiv a krmných dolňků čistě přírodního původu. Chemicky připravené doplŃKY JSOU VELIKOU ZÁTĚŽÍ PRO KONĚ, NATOŽ PRO STARŠÍHO A JEŠTĚ BŘEZÍHO.

 

Kvasnice, len jsou v KD Ok, kvasnice bych jen nedávala dlouhodobě, a v kuse nikdy ne déle než 2 měsíce. Slunečnice také ok. Jsem ráda, že se tento trend- slunečnice pro koně, který jsmem uvedla v ČR natrh tak rychle ujal :)

 

Detox v žádném směru březím klisnám nemohu doporučit, mohly by způsobit vážné poškození plodu, jelikož by se toxické látky z klisny vylučovali do plodové vody a plodu samotného, s čistící kůrou musíte počkat až po ukončení laktace!!!! Ani laktující klisny nemohou dostávat žádné formy detioxikantů. Jediné co je v určitém směru povolené je ostropestřec. Ale ten funguje jiným způsobem.

 

Dle foto je klisna v oprimalním stavu, KD rozhodn ě až dpo 7 měsíce nezvyšujte. pak změntě KD, ale ne tak, aby zvíře tučnilo, to pak způsobuje velmi těžké porody a sníženou laktaci. Musí se s rozvahou vzhledem k aktuální kondici v daném měsicí gravidity.

 

Kateřina

 

 

 
« Zpět


Diskuse: "17 letá březí klisna - Jiří Her."
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru