Články
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Pondeli 22.4. Otevreno 9.45  - 16.00

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Články

Zimní přikrmování ptáčků

12.10.2008, 19:39, ANIMO

Sice ještě není hlavní sezóna krmení venkovních ptáčků, kteří u nás přezimují, ale je zapotřebí se již dopředu informovat a připravit, jak jim můžete usnadnit přežití zimy u nás. V článku se dočtete, jaké ptáčky můžete na vašich krmítkách pohostit a co jim můžete nabídnout.


Proč a kdy

Pomáhat ptákům je velice důležité a hlavně užitečné. Řada z nich totiž zejména během jara a léta spotřebuje tolik potravy, kolik sami váží a ještě přitom krmí svoje mláďata. Jeden pár sýkorek tak dokáže během jediného roku zbavit vaší zahrádku desítek kilogramů hmyzu, housenek a jiných breberek, které by si jinak pochutnaly na ovoci a zelenině místo vás.
 

Když pomáháte ptákům, tak pomáháte i sami sobě a hlavně pomáháte chránit a šetřit přírodu ve vašem okolí. To je myslím dostatečně motivující odměna za vaší pomoc. Navíc také můžete pozorovat různé ptáčky a spestřit si tak krásný výhled z vašeho okna vám i vaším dětem. Zimním krmením venkovního ptactva je také především jedním ze způsobů, jak napomoci výskytu a přežití stálých druhů nebo u nás zimujících populací těch druhů, které hnízdí severněji.
 

S krmením můžeme začít již začátkem listopadu. Krmivo podáváme pravidelně, zpočátku menší dávky. Za mrazů a při vyšší sněhové pokrývce je žádoucí dávky zvyšovat. Přikrmovat můžeme až do konce března. Krmíme ráno, případně odpoledne a zbytky starého krmiva odklízíme.
 

Především v době sněhové pokrývky je naše pomoc velmi žádocí, jelikož se ptáci nemohou dostat k přirozeným zdrojům potravy. Nejhůře jsou na tom malí ptáci, jejichž tuková zásoba není dostatečná. Do této kategorie patří například sýkorky, pěnkavy nebo zvonci.

 

Krmítko

Co budete otřebovat je vhodné krmítko, nejvhodnější materiál je dřevo, objevují se také venkovní ptačí krmítka z plastu, kovu či ze skla. Vhodná jsou i automatická (samosypná) krmítka. Krmítko by mělo být větší a prostornější, aby se nakrmili i větší ptáci, například kos, straka nebo sojka. Je nutné aby bylo otevřené, nikoliv s malými vletovými otvory, je vhodné aby na krmítku byla bidílka pro snadnější přistání ptáčků. Je důležité, aby krmítko mělo dostatečně velikou stříšku, chránící krmivo a podlaha aby byla opatřena nízkým zábradlím (cca 2 cm), aby vítr nesmetl krmivo. Je možné také připevnit ke krmítku misku s vodou, nebo položte do krmítka.


Vyrobené krmítko umístíme na volném prostranství na klidném a přehledném místě, minimálně 1,5 metru nad zemí a alespoň 2 (lépe však 3-4) m od nejbližších stromů a keřů. Na stromě je dobré krmítko zavěsit pomocí drátu nebo provázku za větev. Těmito opatřeními předejdeme napadení ptáků toulavou kočkou nebo kunou. Nejvhodnější je krmítko umístit na bidlo v zemi. Také pozor na blízké zasklené průhledy, terasy,okna, zrcadla aj.

 

 

Čím přikrmovat

Potravu dáváme do krmítka v takovém množství a stavu, aby neplesnivěla a nehnila a z hygienických důvodů provádíme také pravidelnou kontrolu a úklid krmítka jeho okolí.
Snažte se zajistit pestrost jídelníčku, bude vám krmítko navštěvovat více ptačích druhů. 

 

Semena aj.

- slunečnice černá i žíhaná
- loupané slunečnicová semínka
- proso
- semenec (konopí)
- mák
- lněné semínko
- lesknice

- drcená jádra vlašských a lískových oříšků
- loupané burské oříšky
- již namíchané speciální směsi semen
- zadina- odpad od mlátiček a čističek obilí, obsahující především semena plevelů a trav.

Nedoporučujeme obiloviny, které tvoří hlavní část komerčních směsí pro venkovní ptactvo, jedná se o pšenici, oves, ječmen nebo kukuřici. Zvířata přijímají nepřirozené množství škrobu, tuční a nemocní. Výjimečně můžete použít nahý oves.

Můžete nakoupit u nás především v této sekci: semena

 


Z přírody a ze zahrádky

- v přírodě nasbírané plody a bobule- jeřabiny, ptačí zob, plody bezu černého, hlohu, rakytníku, semínka bodláků apod.
- jablka – nakrojené

 

Ostatní z domácnosti

- ovesné vločky a strouhanou housku (ne slanou!) - opět škrobnaté krmivo, pozor na ně, raději nekrmit
- maso (nakrájené na kousky)
- strouhanou mrkev
- tvaroh
- vnitřní sádlo nebo lůj- nakrájený


Tukové směsi

Skládá se například z hovězího nebo skopového loje, slunečnicového semene, obilovin, máku, mletých ořechů a strouhanky. Vše smícháme s rozpuštěným (nikoli přepáleným!) lojem a do této směsi máčíme jehličnaté větvičky nebo šišky, případně směs vyléváme do kelímků nebo květináčů, v jejichž dně provlečeme drát s dřívkem a podobně jako zvoneček zavěsíme na vyhlédnuté místo, případně přímo na krmítko.

 

Čím ZÁSADNĚ NE!

Špatné krmení způsobuje ptáčkům vážné zažívací problémy až úhyn. Než špatně, tak nepřikrmujte vůbec!


- nekvalitní a zkažená krmiva
- kuchyňský odpad ( plesnivý chléb a zbytky)
- čerstvé pečivo
- suché těstoviny
- slané, kořeněné výrobky
- kynuté pečivo
- uzené výrobky
- vařené brambory
- přepálený lůj, žluklé máslo

 

Na závěr přehledná tabulka:

Přeji Vám příjemné pozorování návštěvníků na vašich zimních krmítkách.  Kateřina, říjen 2008

 
« Zpět


Diskuse: "Zimní přikrmování ptáčků"
Datum: Jméno: Komentář:
25.11.2012, 10:20 Anna Poděkování
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru