Články
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Pondeli 22.4. Otevreno 9.45  - 16.00

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Články

Zdravé krmení psů

08.07.2013, 20:47, ANIMO

NOVÉ! Ačkoliv má spousta lidí doma psa, málokdo jej krmí opravdu správně, což má za následek, že téměř každého psa trápí nějaká choroba. Nejčastěji jsou to vývojové problémy pohybového aparátu, artróza, alergie, kožní problémy, rakovina, nadýmání a často také obezita. Většina psů se také dožívá mnohem méně, než se dožívali jejich předci ještě před dvěma desítkami let. O tom, co je toho příčinou, se často spekuluje, jisté však je, že toto vše dokáže ovlivňovat strava, výživa a životní prostředí, kde psy chováme. Zejména míra chemizace zvířat a nepřirozenost krmení. Řada granulí je založena na obilovinách, s kterými se pes v přírodě jen těžko setká a kvalita masa a kostí také mnohdy pokulhává.


Většina psů v České republice se krmí extrudovanými granulemi. Jejich složení často nekoresponduje s přirozenými požadavky psů a tyto granule jsou také kvůli prodloužené době expiraci obohacené o konzervanty a stabilizátory, které psům nesvědčí. Téměř všichni krmí své psy tepelně zpracovanou potravou. Co je však běžné a žádoucí u lidí, není mnohdy žádoucí a bezpečné u psů.

 

Psi jsou od podstaty všežravci i masožravci a jednostranné krmení jim škodí. V přírodě vyhledávají i různé bobule, ovoce, byliny, vejce a kořínky. Loví různá zvířata. Jelikož je pro ně běžné okusovat kosti a tvrdší krmivo, nebyl u nich například běžný ani zubní kámen, se kterým mají dnes majitelé psů, kteří jsou krmení granulemi, značné problémy.

Diskuzí na vařené versus syrové maso je spoustu, avšak je třeba mít vždy na paměti, jakým způsobem se živili a živí jejich příbuzní v přírodě. Jejich zdravotní stav a výživná kondice, jde ruku v ruce s přirozenou výživou.

 

Jedna z možností, jak svého psa krmit zdravě, je podávat syrové doma připravené krmení dle obecných pravidel B.A.R.F. (v Americe označovaný systém syrového krmení psů založeného na mase, kostech a syrové zelenině, či ovoci), alternativou k tomuto způsobu krmení jsou zastudena lisované granule případně zdravější varianty granulí i z tepelně upraveného masa, avšak ne extrudované granule, ale lisované. V dnešní době se dostává i na náš trh řada těchto zdravějších bezpracných alternativ pro psy. A stávají se mezi chovateli čím dál tím oblíbenější. Mnohdy se však majitelé mezi produkty těžko orientují, řada výrobců klame svými obaly o zaručeně zdravých a čerstvých granulích, i když opak je pravdou.

 

My doporučujeme samozřejmě krmit syrovým masem (BARF) případně kombinovat maso + granule, pakliže ani to někdo nezvládá, tak když už granule, tak určitě zastudena lisované granule Marcus Mühle, 15 kg pytel stojí pouze 940  Kč a na prodejně máme k dispozici zdarma vzorky a letáčky.

 

Krmiva přirozeně vhodná pro psy:


• čerstvé maso (ne vepřové) nejlépe syrové - kuřecí, jehněčí, králičí, rybí
• kosti hovězí, jehněčí, zvěřiny, bažantů, kuřecí krky aj.
• čerstvé droby - játra, srdce, ledviny
• syrová zelenina (drcená, strouhaná, někdy i celá) případně vařená - cuketa, mrkev, salát, brokolice, fenykl, špenát, kukuřice, dýně aj.
• syrové ovoce často jako svačinka s jogurtem či tvarohem (ananas, jablka, mandarinky, banány, maliny, rybíz, švestky, jahody aj.
• mléčné výrobky - jogurt, sýr cottage, tvaroh, podmáslí
• oleje, semínka - drcená lněná, slunečnicová, sezamová a dýňová semínka, zastudena lisované oleje (lněné, pupalkový, ostropestřecový)
• bylinky čerstvé či sušené (řeřicha, petrželka, kopřiva)
• ostatní (mleté či celé ořechy, pivovarské kvasnice, mořské řasy, sladkovodní Spirulina či Chlorella, šípky, pohanka, jáhly, med, vejce (2-3x týdně), pšeničné klíčky

 

Jako zdravé pamlsky doporučuji 100% sušené maso případně některé oblíbené ovoce či zeleninu nakrájené na kostky a mandle i oříšky.

 

Důležité psa nepřekrmovat, množství krmiva je obvykle mezi 2 – 3 % jeho živé hmotnosti u čerstvého krmení a u zastudena lisovaného okolo 1,5 % živé hmotnosti. Zdravé krmení (viz. výše) je vhodné i jako redukční dieta pro obézní psy a preventivní opatření k řadě civilizačních chorob u psů.

 

Video o zdravé výživě psů zde.

 

Naší nabídku krmiv pro psy najdete zde.

Ing. Kateřina Bergrová

specialistka na zdravou výživu zvířat
 

 
« Zpět


Diskuse: "Zdravé krmení psů"
Datum: Jméno: Komentář:
31.07.2013, 17:48 Zora Vybíravý pes
02.08.2013, 15:29 ANIMO Re: Vybíravý pes
21.11.2013, 19:35 vladka nemoc
26.11.2013, 10:37 ANIMO Re: nemoc
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru