Články
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Pondeli 22.4. Otevreno 9.45  - 16.00

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Články

Zdravé krmení prasátek - mazlíků

06.10.2015, 00:43, ANIMO

 krmeni prasatekNOVÉ! O zdravém krmení prasátek se toho nikde moc nedozvíte. Většina prasat nemá to štěstí a nestane se rozmazlovaným domácím mazlíkem a nebude dělat radost svému majiteli i 15 let, ale stane se hospodářských zvířetem s jediným významem - co nejrychleji dosáhnout porážkové hmotnosti a nežít déle než rok a půl :-(.


Tím samozřejmě mizí aspekt, aby chovaná zvířata byla zdravá dlouho a dožila se co nejvyšího věku. Prase domácí je chováno především pro maso. Většina prasat proto nepřežije první rok života. Jsou poražena, jakmile dosáhnou stanovené porážkové hmotnosti (zpravidla 80–120 kg). Po dosažení této hmotnosti již prase neroste, pouze tuční. Prasata, chovaná pro sádlo, se proto porážejí až o něco později, většinou až ve věku jednoho a půl roku. 

 

Když chcete chovat prase jako mazlíka, nelze ho krmit stejně jako porážkové prase! Do roka zvíře roste, je potřeba zajistit kvalitní bílkoviny a nepřekrmovat sacharidy (obilí, melasa, pečivo, brambory). Jinak zvíře přeroste a bude v dospělosti trpět zejména pohybovými problémy- klouby.

 

Krátké video o zdravém krmení prasátek:

krmeni miniprasatek

 

Krmení a výživa prasátek je náročnější, než se může zdát, jelikož právě krmení určuje kondici. Žádaná a zdravá kondice pro domácí prasátka jako mazlíky je chovná kondice, kdy nejsou vidět žebra ani vystupující páteř, či naopak je prasátko příliš přetučněné. Velký vliv na velikost prasátka v dospělosti má jeho genetická výbava. Nadbytečným příjmem bílkovin a sacharidů v krmivu lze však částečně ovlivnit velikost prasátka. 

 

Potkala jsem mnoho lidí, kteří si koupili prasátko v domění, že nevyroste, že je to miniprasátko a vyrostlo do hmotnosti 150 kilo. Problém je často v tom, že miniprasátka jako takové plemeno neexistuje, všechny vycházejí původně z divokých a z těch pak domácí prasata. Z nich pak selektivně menší prasátka, ale že bude Vaše prasátko malinké, to se opravdu nestane, většina i těch ,,miniprasátek" váží okolo 80 kilo. Můžete ale právě výživou hodně ovlivnit, zejména to,a by prasátko po roce- ukončeném růstu netloustlo! Důležité je zajistit pohyb a správnou nízkoglycidovou dietu. Když budete ležet na gauči a ládovat se sladkostmi, můžete mít dokonce i více, než Vaše prasátko :-)

 

Nelze však nasadit prasátkovi dietu v podobě hladovky, baštit musí i obézní prasatko, ale krmivo, které mu pomůže zhubnout. Vedle zdravého krmení pro lepší a rychlejší hubnutí otylých prasátek používám skořici a borůvku nať.

 

Doporučuje se průběžně sledovat kondici prasátek a krmení dle aktuálních potřeb upravovat. Vždy závisí také na aktivitě. Aktivně chované prasátko, které žije venku a chodí na procházky, může být krmeno obecně více, než prasátko chované v bytě s minimálním pohybem.

 

Přirozeně jsou prasata všežravci a v přírodě vedle zelené potravy aktivně vyhledávají i žížaly a drobné savce. V domácích podmínkách vzhledem k nižší aktivitě a nejasnému původu živočišných potravin není živočišné krmení doporučováno. V případě pastvy si prasátko vyhledá tyto zdroje samo.

 

Vhodné krmení by nemělo obsahovat více jak 14 % bílkovin (N-látky), jen velmi málo cukru, škrobu, tuku a mělo by mít vyšší obsah vlákniny.

 

Základem v krmení prasátek je čerstvé krmivo. Tedy zelená píce (pastva), jak tráva, tak jeteloviny a vojtěška; také syrová zelenina, jako je kedlubnové listí, kedlubny, mrkev, řepa, okurky, dýně atd. Můžeme podávat i menší množství chutného ovoce - jablka, hrušky, hroznové víno, pomeranč.

 

Zeleninu nejlépe nastrouhat - strouhaná mrkev, červeá řepa, kedlubny a smíchat s posekanou trávou a pící (jetel, vojtěška) a nasekaným senem či sennou řezankou. Řezanka pro koně je vhodná, nesmí však obsahovat melasu přes 2 %. 

 

ZIMA:

Zvlášť v zimě, kdy je nedostatek zeleného, je vhodné podávat prasátkům větší podíl zpracovaného konzervovaného krmiva. Zejména vojtěškových granulí, travních granulí (senné granule), řepné pelety (odcukenatěné řepné řízky) a více sené i slaměné řezanky.

(vše je možné koupit u nás na prodejně či v eshopu)

Tyto granule je možné víchat suché do zeleniny, nebo předmočit, granule se rozpadnou. To zejména u malých selátek. U větších je možné krmit granule jen mírně zvlhčené.

 

Když není ani čerstvá zelenina, je možné namočit zeleninu sušenou (červená řepa, mrkev, kořenová zelenina), možné použít i jalečné výlisky- bacha jablek jen hodně málo!! Překyselují, zvířata mají problémy s trávením a jsou náchylnější na kvasinky kůže.

 

Nezbytně nutné je v zimě nějaký zdroj tuku- nejvhodnější je lněné semínko 30 g denně, můžete použít extrudované lněné semínko, nebo lněné výlisky. Případně jakékliv výlisky semen je možné použít, zejména nutné pro prasátka do roka stáří. Starším příležitostně.

 

Přes zimu doporučujeme také krmit řepné pelety (namočené 1:5 s vodou) + sladový květ + pšeničné otruby + extrudovaný len.  To může být večerní krmení, ranní krmení pak založené na vojtěšce.

 

Krmné doplňky

Jako krmný doplněk (do 50 g denně) můžete podávat pestrou směs složenou z ovesných, pšeničných, hrachových, sojových a kukuřičných vloček, lněného a slunečnicového semena a svatojánského chleba, či sušené zeleniny (sušená mrkev a červená řepa) a dalších suchých krmiv.

 

Dobré je přidat lžičku zastudena lisovaného oleje (lněný, klíčkový kukuřičný, olivový) a sušené mořské řasy (zdroj mikroprvků). Pro mláďata doporučuji i pivovarské kvasnice 10 g denně.

 


V našich podmínkách často chybí rostoucím prasátkům vápník a fosfor a také se často zapomíná na doplnění NaCl (soli). U selat často chybí i železo. Právě vojtěškové granule jsou přirozeně bohaté na sole, vápník i železo, proto by neměly v žádné krmné dávce miniprasátek chybět.

 

Konzistence krmiva?

Velkou roli v krmení prasátek hraje také struktura krmení. Příliš kašovitá potrava má za následek nedostatečné žvýkání a slinění a tudíž nedokonalé trávení živin. Veškeré krmivo by mělo být strukturované a případně jen mírně zvlhčené kvůli prašnosti.

 

Jak často krmit?

Nejméně 2x denně. Rozhodně nikdy ne adlibitně, prasátka by mohla jíst celý den a téměř cokoliv.

 

Jaké množství krmit?

Nelze absolutně přesně definovat množství krmiva pro všechna prasátka, ale obecný návod pro dospělé prasátko je například:

 

  • 1 200 g zelené píce
  • 200 g zeleniny a ovoce čerstvé ( nebo 50 g sušené + voda)
  • 150 g travních a vojtěškových granulí
  • do 50 g pestré krmné směsi
  • možné v zimě doplnit řepnými peletami do 50 g suchého

 

Nutné je také pravidelně prasátka napájet, nejlépe, když má k čerstvé vodě přístup neustále. Vodu je dobré podávat nejlépe ve velké betonové nádobě, nebo nádobu upevnit, protože prasátka ji s oblibou převrhují. Existují i speciální napáječky pro prasata.

 

Co je pro miniprasátka nebezpečné?

  • Zbytky z vařené kuchyně – lidská jídla!
  • Krmení nebo užírání granulí a krmiv pro psy a kočky, které jsou vysoké v obsahu živočišných bílkovin, což má pochopitelně za následek enormní růst a metabolické poruchy.
  • Krmit kompletní granule a směsi pro výkrm prasat
  • Obiloviny - obilné šroty, pšeničné otruby, melasa atd.
  • Krmiva jako: salát, cibule, na cukry bohaté ovoce, pečivo, BRAMBORY (hodně cukru a energie), rajčata, jablka ve větší míře
  • Živočišné produkty a mléčné produkty (jako je tvaroh, sýr, jogurt, maso)
  • Pamlsky určené pro psy či kočky
  • Čokoláda a další sladkosti

 

Jaké zdravé pamlsky tedy volit?

Rozinky, syrové ořechy, mandle, nesolený popcorn a nakrájenou zeleninu.

Výlisky semen (chia výlisky, konopné, lněné...)

 

Jaké jsou časté zdravotní komplikace související s krmením?

Rozhodně nejčastějším problémem je obezita a s tím související nemoci, jako je cukrovka, selhání jater, neschopnost pohybu, rakovina, onemocnění srdce. Bohužel jsem se setkala ve své terénní praxi ze strachu z nadváhy i s podvýživou, která také přináší nemalé zdravotní obtíže.

 

Co říci závěrem? Správné a zdravé krmení tkví u prasátek v kvalitním krmení založeném na malém množství cukru, škrobu a tuku. A hlavně nepřekrmovat! Věřím, že správné krmení prasátek zvládnou všichni jejich majitelé a že se budou těšit společnému soužití až 15 let.

 
« Zpět


Diskuse: "Zdravé krmení prasátek - mazlíků"
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru