Články
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

SOBOTA 6.4. OTEVŘENO 9 - 12 H

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Články

Problematika kopyt u koní

15.07.2008, 16:09, ANIMO

Hlavní příčiny problémů s kopyty, prevence a léčba.


Kvalita kopyt je jedním z častých problémů koní, svědčí o tom desítky e-mailů, které mi stále chodí. Vždy jsme však problém vyřešili (lépe řečeno, došlo ke zlepšení, jelikož vyřešení problémů s kopyty trvá měsíce), proto jsem sepsala tento článek, a doufám, že Vám bude přínosem. V několika základních bodech bych se věnovala základním pravidlům péče o kopyta, následně pak důležitým faktorům ovlivňující kopyta a způsoby podpůrné léčby problematických kopyt.

 

 kopyta Základní péče o kopyta
Je potřeba denně kontrolovat stav kopyt, a vyčistit háčkem na kopyta. Je nutné odstranit nečistoty a cizí našlápnuté předměty. Nikdy nedrhněte stěnu kopyta drsným kartáčem, maximálně otřete od bahna vlhkým hadrem, porušili by jste kopyto. V případě nutnosti kopyta omýt (proudem vody). Chybné je každodenní mazání kopyt. Tím se zamezí přirozená vlastnost kopyt, zamezí se tím vniknutí vlhkosti, která je nezbytná pro správnou funkčnost kopyta. Taková kopyta jsou pak křehká, lámavá či drobivá. Pakliže kopyta přeci jen mažete, vyhněte se vždy oblasti 1 cm pod korunkou + osrstěnou korunku samotnou. Mažte vždy na vlhká kopyta, po koupeli, avšak osušená kopyta (nikoliv čerstvě mokrá). Volte vhodnou mast s bylinkami a oleji. Kopyta si musí udržovat svoji důležitou vlastnost - pružnost a vlhkost!


 

V případě potřeby mějte v lékárničce připravený Avejodin Vet (jodová desinfekce) na rány, který použijte v případě lehkého poranění korunek, spěnek, i poranění rohového střelu. Funguje i v případě hniloby rohovitého střelu a jako prevence ve vlhkém prostředí (nastříkejte zespodu na očištěné kopyto). Na základě nejnovějších znalostí nedoporučujeme používání dehtovitých přípravků, jako Kubatol, tekutý dehet aj. Které mohou způsobit až rakovinu kopyt a další vážné poruchy tkáně.

Posledním základním požadavkem je častá a odborná úprava (korektura) kopyt, každých 4 – 8 týdnů. Není však podmínkou koně nutně podkovat (ale o tom zde nechci psát, to je na kapitolu samu pro sebe), ale funkčně vystrouhat. Ráda bych na tomto místě také zmínila, že termíny úpravy kopyt jsou vydány v rámci vládního nařízení a vyhlášek a kdo toto nemá u svých koní v pořádku, dopouští se porušení těchto vyhlášek a zákonů a hrozí mu sankce, případně trestní stíhání za týrání zvířat!



Důležité faktory

Růst a kvalita rohoviny závisí na věku, genetice, podmínkách prostředí a krmení.
U sajících hříbat rostou kopyta měsíčně cca 1,5 cm, proto je nezbytná častá korektura kopyt - každých 4 – 5 týdnů. U ročních 1 cm a u dospělých koní zpravidla 0,9 cm rohoviny za měsíc (Meyer, Coenen, 2002).


 

Lehčí vady kopyt mohou být i vadami dědičnými.


 

Podmínky odchovu jsou důležitým aspektem zdravých kopyt. Podestýlka by neměla být příliš vysoká, rozhodně ne nasáknutá močí a zvíře nesmí pochopitelně ani stát v exkrementech. Stáj (pakliže je stáj) musí být dobře větraná a čpavek nesmí překračovat maximální limitní množství. Ten narušuje kopyta. Prostředí nesmí být dlouhodobě ani příliš suché, ani příliš vlhké. V dlouhodobě suchém prostředí - léto, je nutné kopyta namáčet (řeka, kyblíky s vodou a v něm postavené kopyto koně, delší sprchy), v obdobím dlouho deštivém je vhodné pouze u kopyt se špatnou kvalitou (což je jistě jen přechodný stav, jelikož se Vám podaří do budoucna kvalitu kopyt zlepšit) vhodné namazat mastí na kopyta, aby vlhkost již dále do kopyta nepronikala. Zdravá kopyta si s extrémními podmínky zpravidla snadno poradí, je však nutné zasahovat těmito způsoby, pakliže mají kopyta vašeho koně nějaký problém a vy se ho snažíte vyřešit.


 

Krmení má hlavní vliv na kvalitu a růst kopyt. Koně podvyživení mají většinou velmi špatná a málo rostoucí kopyta, naopak koně velmi dobře živená problémy s kopyt nemívají a měsíční přírůstky rohoviny jsou i 1,2 cm. Důležitý je především množství bílkovin. Je osvědčeno že zvýšením celkového příjmu bílkovin v KD u koní s problematickými kopyty se zrychlil přírůstek kopyt a celkově jejich kvalita.
Je jisté, že jednostranné podávání jadrného krmiva s malým podílem objemného krmiva (seno, pastva) výrazně negativně ovlivňuje pevnost rohoviny, nehledě na riziko schvácení kopyt. Při nadměrném příjmu selenu dochází k poruchám syntézy rohoviny. Následkem jsou otoky na korunkové kosti, později horizontální kruhy na kopytě a v extrémních případech až vyzutí kopyt. Také při extrémně vysokých dávkách zinku byly pozorovány od korunkového okraje povrchové trhlinky kopyta (Meyer, Coenen, 2002).


 

Kopyta lámavá a měkká jsou často způsobena nedostatkem vitamínu A, karotenu, nebo i zinku. U kopyt s křehkou rohovinou a malými trhlinky a puklinami dojde k zlepšení při aplikaci biotinu. Často zlepší stav kopyt suplementace vitamínů skupiny B a C. Příčina může být někdy také v metabolismu stopových prvků, v případě dlouhodobých neúspěšných aplikací podpůrných přípravků a zlepšení podmínek chovu a péče o kopyta je vhodné obrátit se na veterináře a provést vyšetření krve a celkového zdravotního stavu zvířete.


 

Na závěr bych ještě ráda všem chovatelům sdělila, že vyřešit problém s kopyty vašeho koně je běh na dlouhou trať, která bude trvat několik měsíců. Vždyť jen nárůst zcela nové kopytní stěny trvá necelý rok. A příčinou obtíží zpravidla není jen jeden faktor, ale komplex více faktorů, proto je nutné změnit jak podmínky, péči, tak i krmení.



Podpůrná léčba:

 

  • Bílkoviny – vojtěška 18 % bílkovin, sladový květ 27 %, pivovarské kvasnice 45 %
  • Biotin – účinná dávka 3 mg /100 kg koně
  • Oves 8,6 mg /1 kg, umělé preparáty okolo 10 mg /10 g
  • Zinek – účinná dávka 100 – 150 mg / 100 kg
    Přirozeně se vyskytující v: sladový květ 95 mg /1 kg, pšeničné otruby 83 mg / 1 kg, granule Kněžmost 90 mg /1 kg a pš. klíčky 124 mg / 1 kg, umělé preparáty okolo 30 mg /10 g. Většina doplňků obsahují bohužel jen velmi málo zinku !
  • Vitamin A, karoteny – mrkev 45 mg / 1 kg, vojtěška 153 mg / 1 kg
  • Křemík – proti křehkým kopytům, umělé preparáty, například NutriHorse H
  • Vitamíny skupiny B- především B2 riboflavin, B3, B5, B6.
  • Vitamín C – 1 g /100 kg koně
     

 

Doporučujeme krmiva a přípravky:

o vojtěškové pelety
o sladový květ
o pivovarské kvasnice
o oves
o pšeničné otruby
o Kněžmost granule
o mrkev
o NutriHorse H
o NutriHorse H50 plus tbl.-
o Phytovet bylinky
o C- compositum 50%
o B- compositum
o NutriHorse Standart

 

Bc. Kateřina Bergrová

specialista na přírodní výživu a léčbu koní


 

 
« Zpět


Diskuse: "Problematika kopyt u koní"
Datum: Jméno: Komentář:
26.04.2009, 13:20 Danka
27.04.2009, 10:26 ANIMO
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru