Články
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Pondeli 22.4. Otevreno 9.45  - 16.00

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Články

Přírodní odčervení koní

16.01.2011, 23:10, ANIMO

Aktualizováno! Jedním z často diskutovaných témat je odčervování koní. Většinou se však hovoří pouze o chemickém odčervování v podobě past. Je však nutné říci, že mnohem delší historii má odčervování přírodní cestou pomocí různých bylin a rostlin. Proto jsem pro Vás připravila tento článek. Je totiž vhodné kombinovat přírodní odčervování s chemickým. Ulehčíte výrazně organismu koní. Přiy dodržování všech antiparazitních zásad je možné se chemi kému odčervení vyhnout zcela.


Anthelmintika mohou buď zničit parazity v trávicím traktu, nebo je vyhnat. Některá přírodní antiparazitika jsou však velmi silná a je nutné je velmi opatrně dávkovat a například některá nejsou pro březí klisny vůbec vhodná. Pro přehlednost se dělí do čtyř velmi odlišných kategorií.
 

  • Vermifugní, které jsou byliny, které červy vyhnat z těla
  • Vermicidní, které jsou byliny, které ničí červy v těle
  • Taenifugní, které jsou byliny, které vytlačují tasemnice z těla
  • Taenicidní, které jsou byliny, které mohou zabít tasemnice v těle

 

Rozdíl mezi skutečným zabitím a vyháněním parazitů může záviset na použité bylině, na dávkování  a způsobu dávkování.

 

Seznam použitelných přírodních krmiv, doplňků a bylinek

 

Myslím, že jedním z nejznámějších anthelmintik je pelyněk (Artemesia absinthium)


1) Pelyněk

Pelyněk je docela obyčejná vytrvalá bylina. Pelyněk je velmi hořký, a to je vzhledem k éterickým olejům, který obsahuje absinthol nebo thujon. Bylina obsahuje také hořký glykosid absinthine, který je narkotikem. Olej z pelyňku je velmi silný a drobné malé dávky mohou způsobit bezvědomí a smrt u dospělé osoby. Takže když mluvím o pelyňku, vždy mám na mysli sušený rostlinný materiál a nikoli esenciální olej. Éterický olej je velmi koncentrovaný a neměl by být používán. Pelyněk je výborný anthelmintikum a také účinné tonikum pro celý trávicí systém. S oblibou používám Pelyněk brotan.

 

2) Dýňová semena a melounová semena jsou bohaté na živiny a také pomohou odstranit velké množství kyseliny močové v krvi. Oni také obsahují aminokyselinu-cucurbitin která má odčervovací vlastnosti. Dýňová semena jsou známé pro vyloučení tasemnice z těla. Tato semena ve vysoké kvalitě a českého původu můžete nakoupit u nás. Odčervovací dávka je 30 g na 100 kg koně, tasemnice jsou odolnější, tam je nutno dávku zdvojnásobit na 100 g denně a 100 kg koně. Takže pro odčervení 500 kg koně budete potřebovat na denní dávku 150 - 1 000 g dýňových semen. Nejlépe rozděleno ve čtyřech dávkách na den. Semena nechte předem namočit. Celá kůra trvá jeden den. Někdo podává po dobu 1 týdne. Zopakujeme za 14 dní. Nemá vedlejší účinky. Vhodné i pro hříbata a březí klisny. Dýňová semena jsou navíc cenným zdrojem zinku, manganu, hořčíku, vitamínu K.

 

3) Syrová či sušená mrkev a červená řepa naopak ničí škrkavky. Ty mnohdy způsobují úporné kašlání Vašeho koně.

 

4) Měsíček zahradní (sušená bylina nebo čerstvá) se dá také přimáchat do Vaší odčervovací směsi, v denní dávce 10 g na 100 kg koně.

 

5) Yzop (Hyssopus oficinalis) je další běžnou vytrvalou bylinou. Celá rostlina je léčivá, ale nejpoužívanější jsou květy a listy.  Yzop jako esenciální olej má anthelmintické vlastnosti.

 

6) Česnek (Allium sativum) byl používán jako anthelmintikum po celá staletí. Česnek má antibakteriální, antimykotické účinky, které byly vědecky prokázané. Poslední dobu bylo napsáno mnoho infromací ohledně toxicity pro koně. Při zkrmování dle doporučených dávek žádné riziko nehrozí. Některým koním můře způsobit žaludeční nevolnosti. Syrové stroužky česneku jsou nejvíce léčivé protože obsahují nejvyšší množství oleje v porovnání s upravovanými produkty, jako je sušený česnek (jemně mletý, granulát, plátky). Ale většina koní čerstvý česnek není schopno přijmout, a tak se zkrmuje častěji česnek sušený. Denní dávkování je 5 g na 100 kg koně. Upozornění: denní dávka 20 g na 100 kg koně po dobu 6 měsíců způsobilo anémii. Nesmí se také podávat koním s žaludečnímy vředy! Je možné využívat i léčebné účinky česneku medvědího- jeho listy.


7) Zázvor - zejména při dlouhodobém podávání výrazně snižuje reinfekci parazity (malých strongylidů). Má i daší pozitivní vliv na střevní mikrofloru, ničí ežádoucí bakterii a viry, zejména i ty způsobující průjmy, koliky a plynatost.

 

8) Semeno fenyklu - Nejlépe v mleté podobě. Obsahuje Anethol - aromatickou sloučeninu, která poskytuje svojí anýzovou chuť a vůni a má anth. účinky. Zlepšuje střevní mikrofloru.

 

9) Černucha - Dokáže zničit většinu vnitřních parazitů, zejména malé strongylidy a roupy. V létě ulejuve i koním s letní vyrážkou. Na podzim při kašli a infekcích.

 

10) Kozlík kořen - kořen se používá zejména pro zklidnění a harmonizaci koní, obsahuje však i eterické oleje, které dokážou zničit parazity.

 

11) hřebíček - mletý na prášek. Hřebíček - obsahuje eugeno-nejmocnější dezinfekci. Obsahují též karyofylen, který je silným antimikrobiálním činidlem. Tyto složky projdou krevním řečištěm a zabíjejí parazity i jejich larvy a vajíčka. Hřebíček též účinně zabíjí malárii, tuberkulózu, choleru, svrab a jiné parazity, viry, bakterie a houby, včetně kvasinek (candidy). Ničí rovněž všechny druhy tyčinkovitých mikroorganismů, stafylokoků a streptokoků.

 

 

Existují ještě další byliny s anthelmitickými účinky. Např. kopretina řimbaba, jablečník obecný, šalvěj lékařská a sporýš, tito nejsou tolik silné a jsou poměrně bezpečné.

 

Již hotový namíchaný granulovaný preparát Paraclean k dostání u nás. 

 

 

Riskantní přírodní odčervovadla: 

  • Routa vonná (Ruta graveolens) by se měla používat s opatrností. Ve správném dávkování, je to velmi účinné anthelmintikum. Rue obsahuje mnoho alkaloidů, guajakol, furanokumariny, furanochinolinové alkaloidy. Dokonce 0,5% je toxických silic. Velmi nebezpečné pro březí a laktující klisny.
     
  • Vratič obecný (chrysanthemun vulgare nebo Tanacetum vulgare) je nejjedovatější známé anthelmintikum. To obsahuje potenciálně škodlivé látky, pokud nejsou používány ve správném dávkování. Obsahuje velmi vysokou úroveň silice Thujon a malé množství borneol a kafr. Tato úroveň Thujon bylo zjištěno, že je silný stimulant dělohy jak zvířat a lidí a nikdy by neměly být používány s březích zvířat. Silice je tak extrémně jedovatý, že i půl-kávová lžička může být fatální. Prosím nepoužívejte tuto bylinu sami na sobě či své zvířata. Na 100 kg hmotnosti zvířete je smrtelná dávka 2 kg květu vratiče.
     
  • Kapraď samec (dryopteris filix-mas), je další velmi toxické anthelmintikum. Oddenky této rostliny se dříve používaly jako odčervovadlo na tasemnice, motolice jaterní a další parazity. Bohužel se však zjistilo, že tato rostlina může způsobit závažné poškození jater, srdce a ledvin, poškození, jakož i ochrnutí a poruchy zraku. Nežádoucí účinky a rizika daleko převáží výhody přírodního anthelmintika. Vzhledem k mnoha rizikům, nedoporučuji žádné vnitřní použití této byliny, ačkoliv jeho doporučení v řadě knih naleznete.

 

Pakliže odčervujete chemickou cestou, je třeba brát na paměti, že je to chemický zásah do organismu Vašeho koně a je vhodné nasadit čistící kůru s důrazem na játra, která se odčervením výrazně zatřížila. Doporučuji po každém odčervení i očkování provést 10 ti denní čistící bylinnou kůru. Čímž výrazně snížíte riziko poškození jater a ledvin. Můžete volit z některých vhdoných bylin, například kopřivy, případně zvolit již odborně namíchanou bylinnou čistící směs Phytovet Horse detoxication cure.

 

Důležitý je celý antiparazitický management!

Přírodní antiparazitický systém neobsahuje pouze krmení speciálních bylin a doplňků, ale také různá opatření. Je nutné vyloučení obilovin (musli, šroty), ale i pečiva, čerstvých jablek. Zajistit časté odklízení bobků z výběhů a desinfekci krmných kýblů či žlabů (jablečným octem). Provádět parazitologické koprologické rozbory a dle toho se rozhodovat, nikoliv bezhlavě používat chemické odčervovací pasty. Tento systém máme odzkoušený na více jak 15 ti členém stádě a opravdu funguje!

 

Na závěr, doufám, že tento článek Vám byl přínosem a pokusíte se do odčervovacího plánu Vašich koní zařadit přírodní odčervovadla, která nejen že ušetří Vaši kapsu, ale zejména odlehčíte chemickému zatížení Vašeho koně.

 

Ing. Kateřina Bergrová

Specialista na přírodní výživu a léčbu koní

 
« Zpět


Diskuse: "Přírodní odčervení koní"
Datum: Jméno: Komentář:
23.03.2011, 13:44 marcela dýňové semínko
23.03.2011, 14:58 ANIMO- Kateřina
20.04.2011, 20:12 Tereza kombinace odčervovadel
26.04.2011, 15:32 Kateřina, ANIMO Re: kombinace odčervovadel
30.09.2011, 00:29 Renata krmení dýňového semínka
30.09.2011, 08:15 Kateřina, ANIMO Re: krmení dýňového semínka
02.11.2012, 19:41 Kateřina dávkování pelyňku
02.11.2012, 19:51 Kateřina, ANIMO Re: dávkování pelyňku
25.11.2012, 17:56 Petra Ovečky
14.10.2013, 23:40 Dája přírodní odčervení
27.07.2015, 14:40 daniela dynove seminko
29.07.2015, 17:56 ANIMO Re: dynove seminko
12.09.2017, 10:39 Jana Přírodní odčervení po chemickém odčervení, kdy začít?
13.10.2017, 19:12 ANIMO Re: Přírodní odčervení po chemickém odčervení, kdy začít?
23.09.2019, 15:13 Marcela Gavalierová odčervení
24.09.2019, 13:35 Animo Re: odčervení
09.07.2021, 13:58 Adriana Hřebíček
12.07.2021, 12:00 ANIMO Re: Hřebíček
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru