Články
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Pondělí 22.7. Otevřeno 10.15 - 16 h

sobota 3.8. zavřeno

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Články

Jak zdravě krmit KŘEČKY

27.06.2008, 12:20, ANIMO

Srozumitelný článek o krmení a výživě křečků - přirozeně a zdravě!



Křeček, jakožto původní obyvatel pouští a stepí, je zvyklý na poněkud omezený jídelníček a tak by mohlo docházet při překrmování a nesprávně sestavenému krmení k obezitě a dalším onemocněním.

 

Křeček je převážně býložravec, ale v přirozených podmínkách si prý doplní stravu o nějaké živočišné zdroje (červíci či broučci)- které mu tedy můžeme také občas nabídnout.

 

V obchodech se zoo potřeby a krmivy najdete mnoho barevných krabiček s krmivy určenými pro křečky, bohužel však velmi málo z nich je pro ně skutečně přirozeně vhodná a tedy zdravá. Jsou založeny hlavně na obilovinách (pšenice, oves, kukuřice, ječmen) a syntetických granulkách různě barevných, což je špatně. Přirozená strava křečků ve volné přírodě je však velmi odlišná a obiloviny vlastně téměř neobsahuje. Ty totiž obsahují pouze málo bílkovin a tuků, avšak mnoho sacharidů (škrobů), které křečkům dokáží způsobit nepěkné obtíže, a hlavně jim zkracují život.
Základním krmení křečků a křečíků v zajetí je směs zrní, semen, travních či vojtěškových granulek doplněná o zeleninu či ovoce. Samozřejmě nesmí chybět vždy čerstvá voda optimálně v napáječce případně v kameninové misce.

 

Jelikož jsou křečci hlodavci, musí si zuby obrušovat, jinak by jim přerůstali. K tomu jim poslouží větévky (ideální je dřevo dubu, olše, lípy, topolu, jabloně). Předkládat tvrdé pečivo, chléb a tyčinky obilné na obrušování zubů není vůbec vhodné.

Je nutné také zajistit optimální příjem minerálií, jelikož obilniny jsou chudé na vápník, naopak bohaté na fosfor. Proto obohaťte ubytování vašeho křečka o minerální kámen (hl. složkou je vápník) a pro doplnění elektrolytů, zvl. sodíku také solný liz (kolečko). Doporučuji také umístit do jejich bydlení luční seno, z kterého si můžou udělat nejen pelíšek, ale také ho pojídat.

Je nutné křečkům podávat krmení vždy na večer, jelikož je to zvíře s noční aktivitou a přes den by mu krmivo oschlo a znehodnotilo se (v případě šťavnatého krmení).

 

Nezapomeňte že křečci jsou "syslíci" a v lícních torbách si shromažďují zásoby krmiva na horší časy, proto je potřeba vždy zkontrolovat a vyhodit kazící se krmivo z jejich domečků a hnízd, kam si je zpravidla nosí.

 

Je potřeba respektovat jejich nutriční požadavky a dbát na nižší příjem tuků, vyšší vlákniny, minerálů a bílkovin. Základním zdrojem energie jsou tedy sacharidy- převážně škroby případně cukry.

 

Krmivo bohaté na tuky jsou semena jako lněné, sezamové, slunečnicové a následně také všechny druhy oříšků, ty obsahují 40 - 60 % tuků.

Bílkoviné krmení jsou pak pšeničné klíčky (28%), sladový květ (27 %), vojtěškové granulky (18%) a doplňkové dropsy (okolo 7% bílkovin, avšak pozor na tuky - ty zde jsou okolo 25%!), luštěniny (4 - 7%). Ze živočišných zdrojů pak sýr Eidam má 33% bílkovin a Lučina 11%.

 

Nadměrný přísun sacharidů (tvrdé pečivo, oves, kukuřice, ječmen) může vyvolávat kvašení ve slepém střevě, dlouhodobé průjmy, obezitu, poruchy trávení, kardiovaskulární poruchy aj. je proto nutné dbát na správně sestavený jídelníček, aby váš svěřenec žil spokojený a zdravý život.

 

Každý den bychom tedy měli křečkovi připravit lžičku zdravé krmné směsi a 2 - 3 x týdně nabídnou ovoce, zeleninu a byliny. Živočišné bílkoviny kvůli vysokému obsahu tuků zařazujeme výjimečně. Pro doplnění potřebných vitamínů zvl. A a D3 přidáváme kupované vitamínové granulky či dropsy až 3 x týdně dle velikosti zvířete (½ - 2 dropsy na den).

 

Denní příjem křečka:

Denní příjem by se měl pohybovat mezi 10 - 12 g na 100 kg křečka denně. Požadavky na vodu jsou 8 - 10 ml na 100 kg křečka.

 

Co vše můžete svému křečkovi naservírovat:

 

Zrniny a semena
ovesné, pšeničné vločky, oves černý
hrachové a fazolové vločky
kukuřice (zrno, vločky, konzerva)
slunečnice celá nebo loupaná
dýňová semínka, lněná semínka, konopná semínka, sezamová s.
kardi, čirok
sladový květ, pšeničné klíčky
proso (semena i celé palice), len
quinoa

 

Ostatní
vojtěškové nebo travní granulky
seno
burisony
oříšky různé druhy – mandle, kešu, aršídy
svatojánský chléb (karob)
pufovaný chlebíček
komerční dropsy a pochoutky
granulované krmné směsi
pískavice semeno, semena trav

 

Zelenina
mrkev
cuketa, okurka a dýně
sušená zelenina (zvl. mrkev)
sladká červená paprika
štěrbák zahradní, čekanka aj.
brambora sladká
brokolice, květák listy
hrášek

 

Ovoce
jablko, hruška
banán , jahody, maliny, borůvky
broskve a meruňky
hroznové víno
kiwi, mango, meloun
sušené ovoce (meruňky,datle, fíky, rozinky, banány –
nejlépe vše bez cukru a siřičitanů)

 

Trávy a byliny
pampeliška
jitrocel , jetel
kokoška pastuší tobolka
bazalka, petržel, vojtěška
aj. jedlé byliny

 

Živočišné bílkoviny
vejce vařené
tvaroh a ml. výrobky
sýr
mouční červy
 

 
« Zpět


Diskuse: "Jak zdravě krmit KŘEČKY"
Datum: Jméno: Komentář:
02.07.2014, 07:29 jakub křeček
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru