Články
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 12- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Velký pátek 29.3. otevřeno 15 - 18 h

v pondělí 1.4. zavřeno
 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Články

GMO v krmivech

06.11.2012, 14:34, ANIMO

gmo krmivaNOVÉ! Jelikož stále mnoho lidí tápe, co vlastně je GMO, zda je či není hrozbou, napsala jsem pro Vás tento článek.

Geneticky modifikovanou potravinou a krmivem se rozumí potravina a krmivo, které obsahuje geneticky modifikované organismy, sestává z nich nebo je z nich vyrobena.


Legislativní rámec pro oblast GM potravin a krmiv je řešen na úrovni EU. Uvádění GMO pro použití v potravinách a krmivech na trh EU podléhá velmi přísné regulaci dle nařízení EP a R (ES) č. 1829/2003.Jako potravina či krmivo mohou být v současné době v EU uváděny na trh produkty z bavlníku, kukuřice, brambor, řepky, sóji, cukrové řepy. Dále jedna bakteriální a jedna kvasinková kultura. V České republice se spotřebitel nejčastěji setká v obchodě s rostlinnými oleji (sójové, řepkové) vyrobenými z geneticky modifikovaných rostlin.

 

V EU se ovšem GM produkty rostlinného původu využívají především v krmivářském průmyslu.

 

Snahou gmo krmiv a potravin je produkce vyšší nutriční hodnoty a obsahu jednotlivých vitamínů, s vyváženým složením mastných kyselin, s lepší údržností či se zvýšeným obsahem nenasycených mastných kyselin omega-3 atd. Je otázkou, zda se toto daří.

 

V celosvětovém měřítku se vývoj biotechnologií nezaměřuje pouze na rostlinné komodity, ale také na potraviny živočišného původu. Na Kubě je již například v oběhu GM tilápie a pro vstup na americký trh je připraven GM losos.

 

Na evropském trhu je možné koupit jen GM produkty rostlinného původu, žádná GM potravina či krmivo živočišného původu být uváděno nesmí. Přehled schválených GM potravin a krmiv naleznete na stránkách Evropské komise v Registru EU geneticky modifikovaných potravin a krmiv.

 

Použití GM produktů rostlinného původu je výrazné především v krmivářském průmyslu, protože sója a kukuřice jsou nejdůležitějšími rostlinnými zdroji bílkovin pro zvířata. Podle Evropského sdružení výrobců krmiv (FEFAC) je 85 % vyrobených krmných směsí v EU označeno jako GM materiál. Značné rozšíření biotechnologií v zemích vyvážející krmné suroviny do celého světa, znamená, že v Evropě bude i nadále vzrůstat potřeba geneticky modifikovaných rostlinných komodit. Není možné celkové dodávky kvantifikovat, protože neexistuje žádný právní rámec, na jehož základě by se data sbírala a vyhodnocovala. V každém případě jsou dovozy GM plodin do EU vysoké a především pro krmivářský průmysl nezbytné. EU si totiž není sama schopna zajistit dostatečné množství bílkovinných zdrojů. FEFAC odhaduje, že EU je závislá na dovozu plodin bohatých na bílkovinu až ze 77 %. Jednou z nejdůležitějších komodit v evropském krmivářství je sója, kterou jsou z 68 % krmena hospodářská zvířata. Ovšem EU vyprodukuje ročně necelé 2 % sóji, zbytek požadovaného množství je dováženo z Brazílie a Argentiny, významnými producenty GM sóji. Brazílie a Argentina také dodávají EU vysoké množství kukuřice k výrobě škrobu, která se také často používá pro výrobu krmiv a z převážné části se jedná rovněž o GM kukuřici.


 

Aktuálně je tedy povinnost označovat GMO!

Na potravinách a krmivech obsahujících GMO musí být příslušné označení. V označení musí být jasně uvedeno „geneticky modifikovaný/á/é“ nebo „vyrobeno z geneticky modifikovaného/é (název organismu)“.

 

Jako GMO nejsou označovány potraviny a krmiva obsahující méně než 0,9 % GMO v každé složce za předpokladu, že přítomnost geneticky modifikovaných organismů je náhodná nebo technicky nevyhnutelná.

 

Veškeré geneticky modifikované organismy a produkty z nich vyrobené, které jsou určeny k použití v potravinách nebo krmivech, musejí dodržovat požadavky na označování uvedené v tomto nařízení a v nařízení (ES) č. 1830/2003 o sledovatelnosti a označování GMO.
 

 

V minulosti byli některé GMo kukuřice toxické a byly zakázáni. Ne však všechny GMo organismi mají toxický efekt jak je někdy neodborně označováno. Ukáže však čas, do jaké míry je tato úprava bezpečná či přínosná.

 

Pakliže však chcete mít jistoptu, že svým zvířatům GMO nedáváte, vyvarujte se zcela jakékoliv sóje, kukuřici a řepky. 

 

Celý zákon si přečtěte zde:

 

1) Nařízení (ES) č. 1829/2003

2) Nařízení (ES) č. 1981/2006

3) Nařízení (ES) č. 298/2008

 

Seznam v EU registrovaných GMO krmiv a potravin: Odkaz zde.

další články a informace můžete nalézt zde.

Použity materiály z http://eagri.cz

 
« Zpět


Diskuse: "GMO v krmivech"
Datum: Jméno: Komentář:
08.03.2013, 11:04 František GM soja z Brazílie
29.03.2013, 13:59 Markéta
29.03.2013, 15:37 ANIMO Re:
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru