Články
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Pondeli 22.4. Otevreno 9.45  - 16.00

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Články

Fakta a fámy o krmení koní

02.06.2015, 12:10, ANIMO

Přinášíme Vám otázky a odpovědi nejčastějších nesmyslů co se mezi lidmi povídá. A pakliže i vy máte v kapse nějakou otázku, na kterou neznáte promyšlenou odpověd, neváhejte nás kontaktovat. Napište email na info@centrumkrmiv.cz a do předmětu zprávy vložte Fakta a fámy.

 

Vyvracíme fámy, přikládáme FAKTA!


 

 

 

 

1) Kmín je pro koně jedovatý.

 

NE

 

Někteří lidé tvrdí, že kmín je pro koně toxický, většina semen obsahující siličné látky, jako fenykl, anýz, kmín a další jsou léčebné v nízkých dávkách a mohou být nebezpečné v dávkách vysokých. Nedoporučujeme tedy vůbec používat éterické oleje výše zmíněných semen. V případě krmení semen je však potřeba dodržet doporučené dávkování, avšak i koník nerozumného majitele by nikdy toxické množství těchto siličných semen nepozřel.

 

Obavy z otravy kmínu je stejně veliká bublina jako otravy z lnu či schvácení z vojtěšky. Mezi lidmi se občas šíří neskutečné fámy, které bohužel dokážou akorát ublížit úžasným bylinkám a krmivům.

 

Semeno kmínu obsahuje okolo 5 % siličných látek, z toho přibližně 60 % připadá na karvon a 40 % na limonen.

 

Celkové množství je v 1 g semenu kmína 2 mg D-limonen. Podle výzkumů je příjem na 1 kg váhy 0,3 - 2 mg. Hodnota nepatrně toxická je při dávce 20 mg na kg.

 

Tedy pro člověka cca 1 600 mg a pro koně 12 000 mg (600 kg kůň).

 

Toto množství D-limonenu by však připadalo na množství 6000 g, tedy 6 kg kmínu. Pro člověka by nepatrně toxická dávka činila 0,8 kg.

 

Kmín se však nekrmí na kila, ale na gramy, dávka rozumná a přínosná je 5 - 50 g. Což je množství 120 x nižší než mírně toxická dávka.

Kmín obsahuje mimo vlhkost 10 %, N- látky 37 %, tuky 14%, vláknina 13 %, popeloviny (Mg, Ca, Fe atd). - 6% a 1,5 - 5 % silic. Používá se při nadýmání kolikách, plynatosti, artrotických obtížích, žaludečních vředech a nechutenství.

 

Více informací zde: http://www.centrumkrmiv.cz/product/kmin-drceny-972/

 

 

2) Lněné semínko syrové je jedovaté a musí se jedině vařit.

 

Tak trochu

 

Před zkrmováním je nutné semeno našrotovat, či podrtit - kvůli tvrdé slupce je v celku , i když vařené téměř nevyužitelné (kromě slizu uvolněného v teplé vodě), ale vše cenné, co len nabízí je pro koně v nenamleté formě nedostupné. Velice vhodný je elektrický mlýnek na kávu či ruční mlýnek na mák. Nepřipravujte si jej však na více než 3 dny dopředu. Kvůli vys. obsahu tuku drcené semínko rychle žlukne. V případě, že si předmelete lněné semínnko, uchovávejte jej v mrazáku a před zkrmováním vyndejte požadované množství, takto skladované vám namleté vydrží měsíce!

 

Zbytečné obavy z otravy! Kys. kyanovodíková, kterou obsahuje semeno lnu, není závadná do množství uvedeného v Dávkování, což je na dospělého koně dávka cca 120 g. Takže se nemusíte obávat že nevařeným semenem své zvíře otrávíte. Můžete llněné drcené semínko podávat do krmení bez obtíží nevařené suché drcené. Co však můžete pro uvolnění slizu je zalití horkou vodou- spaření, a necháte nabobtnat alespoň 10 minut. Zkrmujte pochopitelně vmíchané do ostatního krmiva, a vlahé, teplota prostředí, nikoliv horké! Horká ani teplá krmiva ve výživě hospodářských zvířat coby býožravců nemají své místo.

 

Dávkování:
Velice snadno se přimíchá namleté semeno do krmiva, zvířata jej zpravidla mají rádi. Pro koně je optimální v syrovém stavu množtsví 50 - 120 g denně. Pro hříbata 50 až 80 g. Větší množství se musí vařit 5 - 10 minut kvůli kys. kyanovodíkové. Pro další zvířata je možné zkrmování syrového lněného semene v množství 12 g na 50 kg zvíře.

 

Více na: http://www.centrumkrmiv.cz/product/lnene-semeno-hnede-934/

 

3) Okusování omítky značí nedostatek vápníku!

Ačkoliv si to většina lidí myslí, není tomu tak. Množství požadovaného vápníku je bohatě pokryto senem a pastvou.

Co však toto chování značí je nedostatek ŽELEZA.

 

Kůň může tento deficit dávat na sobě znát i matnou srstí, lupami, padající hřívou a únavou. Anemie je jednou z nejčastějších nutričních deficitů na podzim. Jelikož značné množství zásob železa je potřeba při přelínání a změně teplot, nedostatek pak nastane velmi rychle.

A jak tedy železo doplníte? Nejbohatšími zdroji jsou vojtěškové pelety, řepné pelety a z bylinek kopřiva v kombinaci s šípkem, který zvyšuje stravitelnost železa.

 

 

Na tyto fámy připravujeme odpovědi.

 

4) Oves způsobuje vznětlivost koní.

Tak trochu

 

5) Koně nemůžou mít alergii na lepek ani na nic jiného.

NE

 

6) Vojtěška schvátí koně a je nebezpečná!

NE

 

7) Schvacení koní způsobují bílkoviny!

NE

 

8) Pečivo pro koně je vhodný pamlsek!

NE

 

9) Všechno krmení v kyblíku se musí koním máčet.

NE

 
« Zpět


Diskuse: "Fakta a fámy o krmení koní"
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru