Články
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

SOBOTA 6.4. OTEVŘENO 9 - 12 H

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Články

Včelí med

05.07.2008, 01:42, ANIMO

Zajímavé čtení o včelím medu...


Med je hodnotná přírodní potravina vytvořená společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv květin (nektaru) či stromů (medovice). Tyto sladké šťávy včely přetvářejí, kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát v plástech. Med slouží včelám po celé zimní období jako potrava. Včelí med obsahuje převážně monosacharidy (glukózu neboli cukr hroznový a fruktózu neboli cukr ovocný), v různém množství a poměru podle zdrojů včelí pastvy. Těchto jednoduchých cukrů organizmus člověka téměř bezpracně a bez enzymatické zátěže využívá.

Porovnání obsahu řepného cukru a včelího medu:

 

  sacharóza voda fruktóza glukóza vyšší cukry
řepný cukr 98% 0,5%      
včelí med 1-10% 17-20 % 30-38 % 26 - 33% 1-10%

 

Med obsahuje navíc
+
bílkoviny (0,1 - 0,5 %: jejich obsah je různý podle původu medu)
enzymy (0,1-0,6%: glukozooxidáza, fosfatáza, invertáza, diastáza, kataláza)
vitamíny A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P
vonné látky
barviva (karoten, flavony)
pylová zrnka
různé minerální látky (vápník, fosfor, draslík, sodík, chlór, síra, hořčík, železo, křemík, mangan aj.)
včelí mateří kašičku
volné organické kyseliny (0,1-0,5%: pyrohroznová, glukonová, jablečná, citronová aj.)
aminokyseliny (0,1-0,5%)

Jak vlastně med vzniká?
Ze zoologického názvu včely - Včela medonosná - by si někdo mohl odvodit, že med nosí do úlů včely. Není to však tak jednoduché. Včela do úlu přináší suroviny na výrobu medu - nektar a medovici. Nektar je výměšek rostlinných žláz, které se nachází nejčastěji ve květu. Nektar rostlina používá jako lákadlo na včely, které ji mají opýlit. Medovice je stejně jako nektar cukernatá látka, která se však vyskytuje na listech a jehličí stromů. Tvoří ji hmyz (u nás jsou to zejména mšice), který parazituje na rostlinách a živí se jimi. Včely poté, co výše uvedené suroviny do úlu přinesou, musí je zpracovat. Především odpařit nadbytečnou vodu, které je v nektaru až 60%, kdežto ve medu jen asi 18%. Pak včela svými enzymy přemění převažující sacharózu na jednoduché cukry a navíc takto zpracovanou surovinu obohatí o další enzymy. Poté med uloží v plástvích úlů, tyto plástve zakonzervují víčky z vosku, kde med dozrává do své lahodné podoby. Při tomto procesu vynaloží včela obrovské úsilí. Jen pro představu, pro získání 100 g medu musí včely sesbírat pyl z jednoho milionu květů, což představuje asi 150 tisíc výletů pro pyl a pro včely navíc obrovskou vzdálenost.


Med jako lék
Med je nejen vynikající potravinou, ale i pomocným lékem na mnohé nemoci. Med působí protizánětlivě, zlepšuje trávení, posiluje psychiku a srdce a zlepšuje dokonce spánek. Konkrétně se používá při léčbě nemocí srdce, jater, žaludku, střev, ledvin, močového ústrojí, chřipkových onemocnění, černého kašle, tuberkulózy plic. Požíváním medu se také rozšiřují krevní cévy, což je důležité při léčbě vysokého krevního tlaku. Také se doporučuje přikládat med na rány a popáleniny.V plastické chirurgii při transplantaci kůže zjistili, že rány se rychleji a bez komplikací hojí, když pacient dostává stravu doplněnou medem. Med je účinnou látkou při léčení otrav, hlavně houbami, protože krev otrávených ztrácí největší část glukózy, která se vhodně nahrazuje medem. Medem podávaným před spaním se mírní nervová vyčerpanost a léčí nespavost.

Krystalizace medu
Med nesmí být zahřátý na teplotu vyšší než 46°C, jinak ztrácí většinu vitamínů a enzymů - takový med je již nestravitelný pro naše tělo, je bezcenný. Proces krystalizace medu je běžný u všech medů s vyšším obsahem glukózy. Proto medy lipové, řepkové, jetelové, medovicové a vřesové po určité době od vytočení zkrystalizují, zatímco jednodruhový med akátový s vyšším podílem fruktózy nezkrystalizuje nikdy. V žádném případě však není krystalizace na závadu. Zkrystalizovaný med je naopak známkou pravosti (výjimkou je právě akátový med).

Druhy včelích medů
Po vstupu do EU rozlišujeme 2 druhy medu: Květový (nektarový) a medovicový (zpravidla tmavší, což způsobují rostlinná barviva v míze dřevin). Název "med smíšený" je již věcí historie (obsahoval podíl jak květových, tak medovicových medů). Název med lesní je zavádějící, protože včely v lese nosí většinou nektar květový - tedy takový, jaký většinou je. Květový med je přírodní koncentrát nektarů z květin rostlin. Obsahuje pylová zrna různých rostlin, které obohacují med o významné přírodní látky s povzbuzujícími účinky - rostlinné hormony, éterické oleje, aromatické látky apod. Med medovicový v porovnání s květovými medy obsahují více fruktózy a dextrinů, ale hlavně větší množství minerálních látek a stopových prvků.

Zajímavosti a důležité informace:
• med skladujeme ve skleněných nebo porcelánových nádobách při teplotě 15°C v temnu
• chráníme ho před vzdušnou vlhkostí
• neskladujeme jej v chladničce při nízkých teplotách
• chráníme ho před denním světlem a tím spíše před přímými slunečními paprsky
• medem lze nahradit cukr např. v receptech
• sladkost medu je 75% sladkosti cukru
• při pečení, použijeme-li med místo cukru, dáme ho asi o polovinu více než cukru
• při pečení z medu přidáváme 1 lžičky jedlé sody, jež neutralizuje kvasy a zkypří těsto
• při pečení medového těsta zvýšíme teplotu pečení asi o 15°C
• med v pečivu jej činí chutnější, vláčnější a déle vydrží čerstvé

 
« Zpět


Diskuse: "Včelí med"
Datum: Jméno: Komentář:
16.02.2011, 13:06 Jana Med
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru