Rady
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Pondeli 22.4. Otevreno 9.45  - 16.00

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Rady » ANIMO poradna

Schvácený poník - Lucie Nov.

16.07.2012, 23:40, ANIMO

Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat zda svého 8 letého valáška ponyho krmím správně.

Jeho práce: 2x týdně má volno, chodí na lonž, přiježďujeme, 2x měsíčně si něco skočíme, také chodíme do terénu, vyjížďky okolo 10-15 km přes týden, 1x za víkend 20-30 km max., záleží jak kdy...

Krmení: dostává 500 g granulí značky Horsal Kondice - extrudované krmivo a 600 g ovsa, celý den je venku na pastvě a má přístup k vodě a senu, v boxe má minerální liz

Koník měl schvácená kopyta.

Chtěla bych se Vás zeptat, zda krmení mého koně je optimální. Tuto krmnou dávku mi stanovil jeden krmivář, ale chtěla bych slyšel názor i od někoho jiného. Protože jsem měla na koníka doma veterináře a ten mi řekl, že kůň tohoto typu a práce nepotřebuje žádné granule a ani oves, akorát tedy přes zimu, protože má venkovní box.

Zajímá mě Váš názor. Děkuji L. Novotná.
 


Odpověď:

 

Dobry den,

uprimne tedy ziram, jak muze nekdo doporucit pro schvaceneho konika takoveto krmeni - komponenty a mnozstvi. To snad nemohl byt zadny muj kolega s obdobnym vzdelanim a praxi. To na nas zene naprosto spatne svetlo, jelikoz by toto nenapadlo snad ani uklizecku. 

Schvaceny ponik v zadnem pripade nesmi dostavat oves ani obilne granule s melasou. Zvlast pri pastve a senu.

Z krmiva uvazujte to, co doda koni chybejici ziviny, ktere v senu a pastve nejsou, nejake nenasycene mastne kyseliny (len, konopi). Z krmiv pak je vhodna napr. vojteska, karob, ostropestrec, susena mrkev, cervena repa, nektere bylinky pro zrychleni metabolismu a dodani mineralu. V pripade obezity a prevence na jare pred opetovnym schvacenim pak zeleny jil, kmin, spirulina, bylinky Detox atd.

Rozhodne ne pecivo, cerstva jablka, cukr, komercni pamlsky, obiloviny a vsechny ruzne granule a musli zalozene na obilovinach. To pro poniky natoz schvacene neni krmivo urcene.


Ani pres zimu krmiva, ktera nyni davate, esmi. Aby se zahral a mel nahradu pastvy mu postaci vojteska, seminka, nejaka sus. zelenina (mrkev, repa), a rozhodne nesmite presahnout denni davku 500 g vseho na den. Vzdy je zaklad KD seno, pripadne pastva. U schvaceneho ponika i s tou pastvou velmi opatrne. A seno michat s krmnou slamou az 1:1 dle vyzivove kondice kone.

 
« Zpět


Diskuse: "Schvácený poník - Lucie Nov."
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru