Články
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 9- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

SOBOTA 6.4. OTEVŘENO 9 - 12 H

 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Články

Letní chov koní

06.10.2010, 12:10, ANIMO

NOVÉ! Důležité informace a rady jak krmit Vaše koně od jara do léta. Jak předejít možnému schvácení a zamezit podzimnímu hubnutí koní.

V létě za mnou nepřicházejí tak často majitelé koní s prosbami o pomoc při krmení jejich koní. Je to především z důvodu, že většina stájí má k dispozici pastvu, kde se koně alespoň přes den pohybují a pochopitelně s tím i přijímají čerstvou píci v množství od 2 do 30 kg. Při 24 hodinové pastvě je pochopitelně kůň schopen pokrýt své nutriční požadavky pouze z pastvy.


Při výpočtu denního příjmu potravy lze odhadovat, že na kvalitní pastvě přijme kůň za 1 hodinu cca 2 kg píce. Za 8 hodinovou pastvu je tedy schopen přijmout okolo 16 Kg, což je energeticky přibližně jako 4 kg sena.

 

RIZIKOVÉ jaro a počátek léta

Stejný problém nastává při neupravené KD na jaře, kdy tráva výrazně pozmění celou krmnou dávku. Při nesnížení krmení, případně přídavkům přírodních krmných doplňků dochází velmi často ke schvácení koní. Z krmných doplňků je vhodné na jaře při pastvě podávat preventivně zelený jíl, jablečný ocet, z bylin pak hloh, břizu a kopřivu. Případně velmi vhodná je bylinná směs Phytovet Detoxication. U koníku trpících nadmutím a kolikami je vhodné dávat kmín. Ve zvlášť rizikové skupině jsou poníci a obézní koně. Poslední roky je tráva čím dál tím více nebezpečná, chraňte Vaše koně včas, než bude pozdě.

 

Základní RADY pro jarní / letní managmenet:

  • snižte obiloviny z krmiva
  • podávejte méně kvalitní seno, nebo ječnou či ovesnou slámu
  • u obézních koní a poníků používejte přes den pastevní náhubek, paste spíše omezeně v noci a ve stínu
  • podávejte přírodní krmné doplňky, které eliminují zdravotní komplikace - zelený jíl, jablečný ocet, kmín a bylinky
  • hodně namáčejte nohy a ochlazujte, choďte do ranní rosy, nebo do potoka
  • zvyšte pohyb a práci koním
     

Srpen a září

Velmi často se stává, že majitelé krmí identicky v létě i v zimě, ale nepočítají s tím, že v létě má kůň příjem pastvy navíc. Bohužel většina chovatelů zavčas nezmění pastevní KD (jarní a letní) na nepastevní KD (podzimní a zimní), což má za následek, že zjistí u svého koně až příliš pozdě hmotnostní úbytek. Zpravidla v listopadu! Návrat do optimálního stavu pak trvá několik měsíců, tedy ke zlepšení dochází až na jaře. Proto je NUTNÉ aby každý změnil KD svého koně s předstihem - tedy v ZÁŘÍ. Nutné takto činit i tam, kde je pastva, ta totiž již není tak hodnotná, v pastvě převažuje vláknina a energetická hodnota je nižší.

Návrh změny: Pakliže je tedy kůň v létě v optimální kondici, je zapotřěbí již v září!! zařadit do KD například 1 l vojtěškových pelet a 3 kg lučního sena navrh oproti letní KD. Otázkou pak pochopitělně je, jak pracuje kůň v létě a jak na podzim a v zimě. To výrazně pozmění celou KD.

 

ANIMO příklad z praxe:

Pro uspokojení 100 % energetických potřeb je nutné, aby 400 kg kůň přijmul okolo 30 kg luční pastvy! Což stihne za cca 14 - 17 hodin. V tomto příjmu však není zahrnuta energie na práci, ale jen na záchovu, tedy na normální pohyb po pastvině. Pakliže koník nic nedělá a je ve věku 5 - 15 let, mělo by mu to energeticky a obsahem bílkovin stačit (ne však všemy živinami, např. některé mirkoprvky mohou chybět a vit. E!).

 

Krmivo v červenci - srpnu je vhodné volit dle toho, jak bohatá je pastva, a jak koník pracuje. Vhodné jsou řepné pelety, bezmelasové granule Cerea, od srpna opět vojtěškové pelety.

Jako krmné doplňky je vhodné podávat lněné semeno, konopné semínko, ostropestřecový olej, olej Olio Vivo, vitamíny B a C - toto zlepší odolnost kůže a její regeneraci při napadání hmyzem. Česnekový prášek čistí krev a řada chovatelů si jej chválí pro repeletní účinky.

 

Pozor na dehydrataci koní: Upozorňuji, že v létě je nutnost přítomnost solného lizu - a to obyčejný bílý solný liz a čistá a pitná ve stínu umístěná voda. Voda ve výběhu na slunci může dosahovat teploty okolo 50 °C a více, což výrazně snižuje u koní (ale i dalších zvířat) příjem vody a může tak dojít k vážné dehydrataci. Vodu minimálně 1x denně měňte, vylijte, vymyjte nádobu a napusťte novou vodu. Postačí vodu umístit do stínu, nebo používat automatické napáječky. V těchto vedrech se velmi rychle množí nežádoucí organismy. Nádoby vyčistěte roztokem vody a jablečného octa, případně tea Tree olejem.

 

Recept na ANIMO přírodní čistič:

  • Do 500 ml vody přidejte
  • 10 lžic jablečného octa
  • 20 kapek TeaTree oleje
     

Pozor na obtížný hmyz: Především majitelé koníků na pastvinách mají časté problémy v boji s obtížným hmyzem, které koním výrazně ztrpčují život. Přináším Vám tedy několik užitečných rad, jak eliminovat agresivní chování obtížného hmyzu. 

Zvlášť účinné jsou masky, které jsou odolné před roztržením, dobře drží tvar a jsou ve 3 velikostech. Zamezí hmyzu obtěžovat jak v uších, v očích tak i v nozdrách koní.

Doporučujeme také pravidelně prohlížet napadení klíšťaty. Přenos závažných nemocí z klíštěte na zvíře je možný až po několika hodinách, pakliže objevíte přisáté klíště včas, výrazně snížíte riziko onemocnění. Nejlepší způsob vyndání je potření TeaTree olejem anebo Levandul. olejem, uchopením do speciálních kleštiček na klíšťata a vyvikláním až otáčením, klíště se snadno pustí a nepřetrhnete jej. Některé repelenty také sníží napadení klíšťaty, například český repelent Predator.

 

Zkuste následující rady pro letní péči:

  • používejte kvalitní dlouhodobější repelenty (Predator, Tyrolský repelent)
  • chraňte hlavu koně maskami nebo třásněmi
  • snižte intenzitu pocení (nízkosacharidová krmiva - ne obiloviny)
  • pro lepší regeneraci kůže přidávejte do krmení lněné semínko, oleje, vitamín C a vit. skupiny B
  • přímo na kůži můžete aplikovat Bylinnou hojivou mast nebo české přípravky IREL
  • odstaňte možné lokality k rozmnožování hmyzu, zejména komárů (stojaté vody, kaluže, podmáčené louky aj.) - vysaťe zde například břízy, které vážou vodu z půdy
  • koně pravidelně v létě jednou za 10 dní vykoupejte a umyjte šampónem, nebude tak propocený a tedy atraktivní pro mouchy, komáry a klíšťata, nebude jim zkrátka vonět, můžete používat i šampony s repelentnímy účinky, např. IREL šampon a kondicionér s rep. účinkem

Ing. Kateřina Bergrová
únor 2011

pro ANIMO CZ s.r.o.
 

 
« Zpět


Diskuse: "Letní chov koní"
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru