Rady
NAKUPUJTE U NÁS

Prodejna

ANIMO Centrum krmiv
Pomezní 282
Areál ZD - K Dálnici
Světice u Říčan

Na prodejně pouze platby HOTOVĚ!

tel. prodejna: 608 315 657

tel. info: 608 315 658

e-mail objednávky:
objednavky@centrumkrmiv.cz

Otevírací doba

PO 12- 16
ÚT zavřeno
ST 9 -18
ČT zavřeno
 15 -18
SO první sobota v měsíci
  9.00-12.00
Změny otevírací 2024

Velký pátek 29.3. otevřeno 15 - 18 h

v pondělí 1.4. zavřeno
 

NOVINKY

Již jsme na nové prodejně!

Poplatky za osobní odběr tedy zrušeny.

 

Objednávky nad 10.000Kč vám přivezeme ZDARMA
(Praha + Stř. ČECHY)

Ostatní od 299 Kč s námi

Odesílání přes kurýra od 149 Kč

 

Rady » ANIMO poradna

Krmení 14 leté angloarabky- Martina Šmí.

29.06.2011, 21:35, ANIMO

Dobrý den. Prosím o pár rad asi jako každý na Vašich stránkách s výživou své kobylky.


1. Mám 14letou angloarabku, cca 400-450kg, KHV 157cm,4x týdně rekreačně-lehká práce. Ještě před 2měs krmena ječmenem + granule Schaumann W1. Z důvodu zdražení těchto granulí jsem přešla na granule KVP. Nyní krmím 2x denně 0,5kg mačkaného ječmene + 1kg granulí + seno ad libitum. Po důkladnem nastudování složení granulí KVP jsem se zhrozila, při zjištění, že obsahujou E320(Butylhydroxyanisol),E321(Butylhydroxytoulen) a E324(Ethoxychin), který je v ČR nepletuli se zakázan???? Prosím poraďte mi optimální KD a nějaké "ZDRAVÉ GRANULE". Popř. jen k zrnu přidávat nějaké vitamíny?


2. Proč se nedoporučuje zkrmovat koním ječmen? Je oves nebo pšenice lepší?
 

3. Jaký je Výš názor na úpravu lněného semínka před zkrmením. Vařit, nebo jen namočit nebo podávat koni syrové. Velmi děkuji za odpověď.Martina Šmídová, 5.5.2011

 

Odpověď:

Dobrý den, Martino.
 

1. Bohužel komerční granule pro koně nemají většinou se zdravou výživou koní nic společného. Antioxidant E 324 ethoxyquin je skutečně v ČR zakázaná jako přídatná látka v potravinách. V USA je její použití však povoleno. V krmivech bohužel tento zákaz neplatí. Na pokusných zvířatech však bylo prokázáno, že trvale poškozuje vnitřní orgány. Ostatně látky E 321 a 321 nejsou také rozhodně něškodné. Jsou to umělé antioxydanty, které zpomalují žluknutí krmiv. Studie u E 320 však prokázaly vliv na karcinom žaludku u pokusných krys a je dostatečně prokázáno, že tato látka způsobuje rakovinu. E 321 má toxický vliv na játra, plíce a ledviny, ničí vitamín K a způsobuje vnitřní krvácení. Látka zvyšuje riziko rakoviny. Zvlášť nebezpečné je používání pro březí zvířata. Na mláďata to má vliv podobě agresivity, zhoršenému učení. Všechny látky způsobují alergie. Myslím, že tento krátký popis je dostačující. Jsou to rozhodně látky, které ve zdravých krmivech být nemají.
Krmení ječmen a granule není vhodné a zdravé. Preventivní dodávání syntetických vitamínů dokonce i nebezečné a kontraproduktivní. Doporučuji zařadit jako zdroj energie na práci místo jádra řepné pelety, semena (slunečnice, semenec, len, dynove semena), vojtěškové pelety. Z obilovin je nejvhodnější oves, pakliže vubec obilovinu davat. Vhodné jsou také rostlinné oleje- jen zastudena lisovane. Z krmnych doplnku preventivne byliny (cistici) jako kury, mrkev celorocne, cerstva nebo susena, prechodne treba i pivovarske kvasnice. Na odcerveni dyn. semena a cesnek.
 

2. Ječmen je krmivo urcene pro vykrm prasat? Proc se s nim proboha krmi kone? Kone pretucni, jsou neplodni, poti se, jsou ,,misuge". Energeticky je silnejsi nez oves, prestoze ma mene bilkovin a vlakniny, je tedy nutricne vice nevyrovnany.
 

3. Muj nazor na nejlepsi upravu lneneho seminka si muzete precist zde: Clanek o lnenem seminku,

Doufám, ze jsme pomohla objasnit Vase otazky. Kateřina, ANIMO

 
« Zpět


Diskuse: "Krmení 14 leté angloarabky- Martina Šmí."
Datum: Jméno: Komentář:
- Žádné komentáře -
Přidat komentář | Zobrazit všechny komentáře
 
Nahoru